Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Novērojumu stacijās Vidzemē negaisa laikā reģistrētas vēja brāzmas līdz 27 m/s

© F64

Lielākās vēja brāzmas negaisa laikā reģistrētas sestdienas vakarā Vidzemē, it īpaši piekrastes novados, liecina dati no meteoroloģisko novērojumu stacijām.

Ainažos vēja brāzmu spēks pēc sešiem vakarā sasniedza 27 metrus sekundē (m/s), Salacgrīvas ostā - 25 m/s, Saulkrastu apkaimē - 23 m/s. Savukārt Valkā pēc deviņiem vakarā bija brāzmas līdz 23 m/s.

Rīgas centrā pēc plkst.17 vējš brāzmās pastiprinājās līdz 20 m/s, stundu vēlāk Bauskas apkaimē - līdz 23 m/s. Citviet valsts centrālajā un austrumu daļā, kur pāri gāja negaiss, novērotas vēja brāzmas līdz 15-18 m/s.

Tā kā negaisa laikā vētra mēdz plosīties šaurā teritorijā, iespējams, ka vietām vēja ātrums bijis lielāks nekā reģistrēts novērojumu stacijās.

Negaiss atnesa arī intensīvas lietusgāzes un krusu. Piemēram, nokrišņu daudzums Zosēnos sasniedza 27 milimetrus, savukārt Siguldā vienā stundā bija 30 milimetru lietus.

Dažviet Zemgalē un Vidzemē, arī Rīgā, krusas graudu diametrs sasniedza 1-4 centimetrus, bet Svitenē, Rundāles novadā, krita līdz pat sešiem centimetriem lieli ledus gabali.

Kā ziņots, svētdien ap plkst.11 bez elektroapgādes vēl bija ap 6000 AS "Sadales tīkls" klientu Latvijas centrālajā, ziemeļaustrumu un austrumu daļā. Lielākie elektroapgādes pārrāvumi saglabājas Saulkrastu, Madonas, Varakļānu, Valkas un Gulbenes novadā.

Igaunijas ziemeļrietumu piekrastē negaisa laikā vējš brāzmās pastiprinājās līdz pat 38 m/s. No spēcīga pērkona negaisa cieta arī Lietuva un Somijas dienvidu daļa, bet ar vislielāko spēku negaiss plosījās piektdienas vakarā un naktī uz sestdienu Polijā, kur pieci cilvēki gāja bojā un 37 guva ievainojumus.