Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Veselības ministre satraucas par reformā paredzēto straujo mediķu algu pieaugumu

© Romāns Kokšarovs, F64 Photo Agency

Veselības ministri Andu Čakšu veselības aprūpes sistēmas reformas īstenošanas gaitā satrauc mediķu atalgojuma pieauguma straujums.

Kā intervijā norādīja Čakša, šodienas situācijā reformā ļoti ambiciozi uzlikts, ka solis uz nākamo gadu ir vidēji pie 40%, tomēr jāatceras, ka tas ir tarifā, un lielā mērā šis pieaugums vēl neatrisina veselības sistēmas atalgojuma problēmu.

Čakša skaidroja, ka šis pirmais solis nākamgad palielināt mediķu algas tikai aizsāk atalgojuma problēmas risināšanu, kas nozīmē, ka ar viena gada pieaugumu nepietiek, tam jābūt secīgi trīs, četrus gadus, lai sistēma atkoptos. "Tieši par šo atalgojuma pieauguma pēctecību man ir lielākās bažas. Vēlos, lai pieaugums mediķu algām nebūtu tikai iesākums, bet tam būtu nopietna pēctecība un šis finansējums turpinātu pieaugt," norādīja ministre.

Pēc viņas domām, veselības aprūpes sistēmas reformas plāna īstenošana lielā mērā saistīta ar finansējuma apjomu, un plānā ielikts optimālais finansējuma apmērs, kas būtu nepieciešams, lai piecu un septiņu gadu periodā piepildītu visu reformu plānā ierakstīto.

No visa reformas plānā ieliktā Čakša noteikti tic, ka izdosies mainīt gan slimnīcu kartējumu, gan, ļoti strādājot pie kvalitātes kritērijiem, varēs nodrošināt, ka pacienti saņem labāko iespējamo ārstēšanu katrā vietā.

f64

Vienlaikus ministre skaidroja, ka patlaban valdībā apstiprinātais dokuments ir konceptuāls plāns, kurā skaidri iezīmēti reformas virzieni. "Katru no virzieniem, protams, iespējams izstrādāt arvien dziļāk un detalizētāk," sacīja Čakša.

Reformā smalkāka detalizācija iespējama ģimenes ārstu vai primārās aprūpes ziņā, lai nodrošinātu attīstību nākotnē, turklāt pie detaļām līdz 1.septembrim notiks darba grupa, kurā tiks risināti dažādi šīs jomas jautājumi, piebilda ministre.

Viņa teica, ka otra sadaļa, kurā gan iet grūtāk, esot attiecībā uz pašvaldību lomas definēšanu vai precizēšanu, kas saistīta gan ar finanšu atbildībām, gan to, lai pakalpojums nekļūtu fragmentētāks.

Jautāta, vai reforma gūs arī politisko atbalstu, Čakša skaidro, ka patlaban no Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) puses izjūt pilnu atbalstu, jo par reformas plānu daudz runāts. Plāns izskatīšanai tika iesniegts jau aprīlī, un patlaban vairākas detaļas nosauktas precīzāk. "Domāju, ka reformai ir politisks atbalsts, jo tajā ir skaidrs redzējums, ka veselības aprūpes nozarei nepieciešams finansējums un iekšējas pārmaiņas. Reformā tiek runāts par sistēmas iekšēju efektivizāciju, precīzu naudas izlietojumu un caurspīdīguma atainošanu, līdz ar to neredzu šķēršļus reformas atbalstam," piebilda ministre.

Jau ziņots, ka jūlija beigās valdība bez būtiskām debatēm atbalstīja konceptuālo ziņojumu par veselības aprūpes sistēmas reformu.

Reforma paredz virkni dažādu izmaiņu veselības aprūpē, tostarp mediķu algu palielināšanu, precīzu minimālo pašvaldību pienākumu definēšanu veselības aprūpes pieejamības nodrošināšanā, ģimenes ārstu darba pilnveidošanu, māsu skaita palielināšanu, kā arī daudzus citus pasākumus.