Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Latviešiem mājoklis esot svarīgāks par automašīnu

© Katrīna Vinčele/f64

Lai gan Latvijā saskaņā ar Valsts policijas statistikas datiem šī gada pirmajā pusgadā, salīdzinot ar pērno gadu, par 20 % pieaudzis zagto automašīnu skaits, līdzīgi kā pērn arī šogad iedzīvotāji vairāk satraucas par sava mājokļa drošību, nevis par automašīnas zādzību.

Saskaņā ar pētījuma rezultātiem 77 % aptaujāto Latvijas iedzīvotāju baidās, ka viņu mājokli varētu skart uguns postījumi, bet par iespējamu automašīnas zādzību satraucas tikai puse no aptaujātajiem iedzīvotājiem.

Domājot par īpašumu, otrs lielākais satraukuma iemesls, par ko bažījas Latvijas iedzīvotāji, ir varbūtība, ka viņu mājoklis varētu tikt apzagts - to norāda 72 % ERGO Drošības indeksa pētījuma ietvaros aptaujātie iedzīvotāji. Vienlaikus 69 % iedzīvotāju satrauc fakts, ka mājoklim un iedzīvei būtiskus bojājumus varētu nodarīt citu personu ļaunprātīga rīcība vai vandālisms. Raksturīgi, ka par šiem aspektiem lielāku satraukumu pauž tieši privātmāju īpašnieki.

Tāpat lielu daļu aptaujāto (71 %) satrauc, ka mājoklim varētu rasties zaudējumi vai bojājumi elektrības pārslodzes dēļ. Vairāk nekā puse aptaujāto (60 %) pauda bažas par iespējamiem materiālajiem un finansiālajiem zaudējumiem, kas varētu rasties plīsušu ūdensvadu dēļ.

“Raugoties uz riskiem, kas var skart mājokli, vispostošākās sekas var radīt ugunsnelaimes. Nereti dzirdam par līdzekļu vākšanu tiem, kuri ugunsgrēkā zaudējuši māju kopā ar visu iedzīvi. Ja īpašums būtu apdrošināts, nepieciešamos līdzekļus mājokļa un iedzīves atjaunošanai nodrošinātu apdrošinātājs. Kaut arī ugunsgrēks naudas izteiksmē nodara vislielākos zaudējumus, tomēr, raugoties uz statistiku par negadījumiem īpašuma apdrošināšanā, redzam, ka biežākais negadījumu cēlonis ir plīsuši ūdensvadi, kā rezultātā mājoklis tiek appludināts. Jāatzīmē, ka šāda negadījuma riskam vairāk pakļauti ir daudzdzīvokļu namos dzīvojošie - nereti praksē sastopamies ar gadījumiem, kad tiek appludināti dzīvokļi vairākos ēkas stāvos vienlaicīgi. Neraugoties uz iedzīvotāju pausto satraukumu ERGO Drošības indeksa pētījuma ietvaros un ik pa laikam dzirdētiem ugunsgrēkiem, īpašuma apdrošināšana šobrīd ir starp lēnāk augošajiem apdrošināšanas veidiem Latvijā. Statistika liecina, ka tikai aptuveni 30 % mājsaimniecību Latvijā ir īpašuma apdrošināšana, turklāt reģionos īpašuma apdrošināšanai tiek pievērsta daudz mazāka uzmanība. Pēc ERGO aplēsēm gandrīz puse apdrošināto privātīpašumu - māju un dzīvokļu - ir Rīgā,stāsta ERGO Atlīdzību regulēšanas departamenta direktors Ivars Vismanis.