Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Pozitīva vēsts - bezdarbs Latvijā saplacis rekordzemu

© Ekrānšāviņš no avīzes

Lai arī reģistrētā bezdarba līmenis valstī kopumā samazinājies līdz rekordzemai atzīmei, Latgales reģionā tas joprojām ir pietiekami augsts. Salīdzinot datus pēc bezdarbam pakļauto iedzīvotāju grupām, visvairāk bezdarbnieku ir vecumā virs 50 gadiem.

«Jūlija sākumā reģistrētā bezdarba līmenis valstī bija 7,2 procenti, bet jūlija beigās tas pazeminājies līdz 7,1 procentam, kas ir zemākais rādītājs kopš 2009. gada,» situāciju raksturo Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) direktore Evita Simsone. Salīdzinot ar 2017. gada jūniju, reģistrētā bezdarba līmenis valstī mēneša laikā samazinājies par 0,1 procenta punktu. Zemākais reģistrētā bezdarba līmenis jūlijā bija Rīgas reģionā - 4,6 procenti, bet augstākais Latgales reģionā - 16,4 procenti. Kurzemes reģionā reģistrētā bezdarba līmenis jūlija beigās bija 7,7, Vidzemē - 7,6 un Zemgalē - 6,5 procenti. Uzzināt, kāds ir bezdarba līmenis pilsētās un novadu centros, pašlaik nav iespējams, jo no jūlija šādi dati no Centrālās statistikas pārvaldes netiek aprēķināti - ir dati tikai par valsti kopumā un statistiskajiem reģioniem, tā skaidro Neatkarīgajai Nodarbinātības valsts aģentūrā.

2017. gada jūlija sākumā NVA uzskaitē bija 66 708, bet jūlija beigās - 65 554 reģistrēti bezdarbnieki. Reģistrēto bezdarbnieku skaits mēneša laikā samazinājies par 1154 cilvēkiem.

Šī gada laikā augstākais reģistrētā bezdarba līmenis valstī bija janvārī - 8,5 procenti. Kopš janvāra tas samazinās ik mēnesi. «Šogad reģistrētā bezdarba līmenis ir ievērojami zemāks nekā iepriekšējos gados, kā arī samazināšanās tendence ir straujāka, ko ietekmējis arī aktīvāks Nodarbinātības valsts aģentūras darbs gan ar sadarbības partneriem - darba devējiem, pašvaldībām, NVO, gan individuāla pieeja darbā ar klientiem,» uzskata E. Simsone. Viņa stāsta, ka ir uzsākti specializēti pasākumi bezdarba riskam visvairāk pakļautām mērķa grupām, piemēram, ilgstošajiem bezdarbniekiem. «Īpašu uzmanību mēs pievēršam cilvēku ar invaliditāti atbalstam, darba devējiem, izglītības iestādēm, Sociālās integrācijas valsts aģentūrai, bet sadarbībā ar Latvijas Darba devēju konfederāciju un Latvijas Brīvo arodbiedrību savienību esam uzsākuši darbu pie projekta darba ņēmēju vecumā virs 50 gadiem atbalstam,» saka NVA direktore.

Šāgada vasarā visvairāk bezdarbnieku bija vecumā virs 50 gadiem - 39,1 procents, un ilgstošo bezdarbnieku - 30,6 procenti. Taču, salīdzinot ar attiecīgo periodu pirms gada, visās bezdarbnieku mērķa grupās vērojams skaita samazinājums. Piemēram, jauniešu bezdarbnieku skaits gada laikā samazinājies par piektdaļu, un tas ir lielākais samazinājums, ja salīdzina ar citām bezdarbnieku mērķa grupām. NVA dati liecina, ka šogad vērojams arī būtisks reģistrēto vakanču pieaugums. 2017. gada septiņos mēnešos NVA reģistrētas 40 007 vakances, kas ir par 17 procentiem vairāk nekā 2016. gadā. Vakanču skaits ievērojami palielinājies tādās nozarēs kā būvniecība, administratīvo un apkalpojošo dienestu darbība, kā arī finanšu un apdrošināšanas darbība.

Jūlija beigās NVA datu bāzē bija reģistrētas 10 006 aktuālās brīvās darba vietas. Visvairāk vakanču tiek piedāvāts vidējas un zemas kvalifikācijas profesijās. Pašlaik visvairāk tiek pieprasīti kravas automobiļa vadītāji, pavāri, veikala pārdevēji, namdari, betonētāji, izstrādājumu marķētāji, ēku celtnieki, klientu apkalpošanas operatori, palīgstrādnieki un komplektētāji. Darba devēji meklē arī kvalificētus darbiniekus ar specifiskām zināšanām: programmētājus, lokmetinātājus gāzes vidē, kuģu remontatslēdzniekus, elektriķus un kuģubūves atslēdzniekus. Jūlijā pastāvīgā darbā iekārtojušies 3864 NVA reģistrētie bezdarbnieki, savukārt šāgada sešos mēnešos - 36 701 NVA reģistrētais bezdarbnieks.