Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

Latvija un Igaunija savā starpā dalīsies ar darbaspēku

© F64/attēlam ir ilustratīva nozīme

«Labāk, lai latvietis brauc strādāt uz Igauniju un igaunis uz Latviju nekā darba gaitas uzsāks tūkstoš kilometru prom no dzimtenes, paņemot līdzi savu ģimeni un, visticamāk, savā valstī vairs neatgriežoties,» motivāciju iesaistīties pārrobežu sadarbības projektā, lai veicinātu nodarbinātību, pamato Valkas novada domes priekšsēdētājs Vents Armands Krauklis.

Projekts ilgs divus gadus, un tā laikā tiks rīkota virkne aktivitāšu, lai savestu kopā Igaunijas un Latvijas uzņēmējus un darba meklētājus.

«Mūsu valsts iedzīvotāju skaits sarūk, un šis process turpināsies, vienlaikus uzņēmēji arvien vairāk sūdzas par strādājošo trūkumu, tāpēc, lai šo problēmu risinātu, ir jāskatās plašāk. Igauņi ir mūsu kaimiņi, mums ir kopīga vēsture, līdzīga darba kultūra, pat ģenētika, saistīta ekonomika,» akcentē V. A. Krauklis. Viņš ir pārliecināts, ka projekts nesīs labumu ne tikai Valkai un Valgai, bet arī plašākai teritorijai. Tuvākajos divos gados Valkā tapšot četri jauni ražošanas korpusi, piedāvājot vairāk nekā 120 jaunu darba vietu. «Ja šīs vakances būtu jāaizpilda jau rīt, tas būtu ļoti grūti, bet projekta ietvaros, domāju, mēs to izdarīsim,» teic Valkas novada domes priekšsēdētājs.

Projektu Pārrobežu darba tirgus integrācijas un nodarbinātības veicināšana īsteno Nodarbinātības valsts aģentūra (NVA), Igaunijas Bezdarba apdrošināšanas fonds, Valkas novada dome un Valgas pilsētas dome.

«Projekta mērķis ir Valkas un Valgas pārrobežu teritorijā paaugstināt darba meklētāju iespējas atrast piemērotu darbu un darba devējiem palīdzēt atrast piemērotus darbiniekus,» norāda NVA direktore Evita Simsone.

Projekta koordinatore Anna Upeniece informē, ka sadarbība starp Valku un Valgu bezdarba mazināšanā aizsākusies jau 2014. gadā, rīkojot pirmo Livonijas darba tirgu. Arī nākamajos gados šī tradīcija tika turpināta, kuplinot interesentu skaitu. Un tagad tiek kopīgi realizēts minētais projekts.

Sadarbībā ar Igaunijas Bezdarba apdrošināšanas fondu un vietējām pašvaldībām NVA projekta ietvaros īstenos pētījumu par Valkas un Valgas pašvaldību uzņēmējdarbības vidi un tās sasaisti ar nodarbinātību, darba tirgus pieprasījumu un piedāvājumu, kā arī veidos ieteikumus nākotnes aktivitātēm. Tiks piedāvātas dažādas nodarbinātību veicinošas aktivitātes darba meklētājiem, bezdarbniekiem, darba devējiem. Tiks rīkoti vakanču gadatirgi, semināri un informatīvās dienas, izveidota platforma, kur būs publicēta informācija par aktuālajām vakancēm un cita noderīga informācija darba meklētājiem un uzņēmējiem.

Igaunijas Bezdarba apdrošināšanas fonda valdes locekle Pille Līmala stāsta, ka arī līdz šim gan Latvijas, gan Igaunijas darba devēji interesējušies par darbaspēka piesaistes iespējām no kaimiņvalsts. Viņa norāda, ka projekta ietvaros jārada rīki, lai darba uzsākšanas process kaimiņzemē būtu pēc iespējas vienkāršāks, tostarp nodrošinot darba ņēmējiem vietējās valodas apguvi.