Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

SENIORIEM: Uzzini, kā ceļot lētāk

© F64/attēlam ir ilustratīva nozīme

Seniori ir aktīvi ceļotāji – viņi labprāt izmanto Latvijas tūrisma aģentūru piedāvātos maršrutus gan pašu zemē, gan Lietuvā un Igaunijā. Vasara ierasti ir ceļojumu laiks, bet senioriem ir iespēja lētāk apskatīt zemnieku saimniecības, ražotnes, pilis, muižas, parkus, dažādas amatnieku darbnīcas visu gadu vai gada lielāko daļu, vien jāpaciešas, līdz tūrisma sezona beidzas. Ārpus tūrisma sezonas senioriem draudzīgās atpūtas vietas piedāvā pat 25 procentu atlaidi no pakalpojuma maksas.

Lauku tūrisma asociācija Lauku ceļotājs ar speciālu simbolu Silver Suitcase (Sudraba ceļasoma) ir apzīmējusi senioriem draudzīgas apskates vietas, kur viņiem ir atlaides, īpaši piedāvājumi un gados vecākiem cilvēkiem draudzīgi tūrisma maršruti. Lētāku uzturēšanos un citus pakalpojumus nodrošina atlaižu karte senioram, un divatā ceļot ir izdevīgi, jo atlaides pienākas kartes īpašniekam un vienam viņa pavadonim.

Ar speciālo simbolu apzīmētajās tūrisma vietās arī telpas un apkārtne iekārtota tā, lai būtu ērti pārvietoties, nevajadzētu augstu kāpt, staigāt pa šķēršļainu apvidu, nebūtu gari pārgājienu maršruti. Lauku ceļotāja mājaslapā ievietota norāde, ka atlaižu karte galvenokārt nodrošina atlaides ārpus aktīvās tūrisma sezonas (15. jūnijs - 1. septembris) un svētkiem (Jāņi, Jaungads u.c.), un tas norādīts arī informācijā par katru apmeklējuma vietu, bet ir saimnieki, kas piešķir atlaides arī sezonas laikā. Tāpēc pirms apmeklējuma ieteicams sazināties ar tūrisma pakalpojuma sniedzēju un precizēt, vai tas ir gatavs uzņemt individuālu ceļotāju vai senioru grupu, kādas vēlmes viņiem būs līdzdarboties un apgūt jaunas prasmes, jo, lai arī tiek piedāvātas atlaides, būs nodarbes, par kurām nāksies maksāt.

Piemēram, kokapstrādes darbnīca Amatnieki labprāt uzņem seniorus visu gadu. Uz kokapstrādes darbnīcu var braukt jebkurā dienā, bet vēlams iepriekš piezvanīt, lai noskaidrotu, vai saimnieki nav devušies uz kādu gadatirgu. Seniori var apgūt arī skalu grozu pīšanu, bet tad gan jādarbojas visiem, jo individuāli vienu vai dažus apmeklētājus neapmācīs.

Savukārt ceptuvē Lāči senioriem piedāvā ceptuves apskati gida pavadībā, iepazīstina ar cepēju darbu, piedāvā degustēt maizīti un grauzdiņus, kā arī ļauj pašiem izcept savu Lāču gardumu - cepumu. Nadzīgākiem cepējiem Lāčos piedāvā pašiem izcept arī maizes kukulīti vai kliņģeri. Keramikas darbnīcā Laima Ceramics pirms vai pēc ekskursijas bez maksas piedāvā tēju, atspirdzinošus dzērienus, mācību drava Strops senioriem dāvina medu. Aktīvās atpūtas cienītāji var izstaigāt Ķemeru tīreli un Burtnieku muižas parku pat ar 25 procentu lielu atlaidi.