Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Latvijā

CILVĒKI STARP MUMS: Spēj rīkoties kritiskā brīdī un izglābj dzīvību

VARONĪBA. Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta direktore Sarmīte Villere sveic divus no apbalvojuma saņēmējiem Staņislavu Koteļņikovu un Aigaru Poli, kuri palīdzēja izglābt vīrieti, veicot sirds netiešo masāžu līdz reanimācijas brigādes ierašanās brīdim © Publicitātes foto

Neatliekamās medicīniskās palīdzības (NMP) dienesta apbalvojumu par drosmi palīdzēt nelaimē nonākušajiem šogad saņem desmit Latvijas iedzīvotāji.

Apbalvojumu Par varonību NMP dienests piešķir cilvēkiem, kuri līdz mediķu brigādes atbraukšanai ir ātri un pareizi rīkojušies negadījuma vietā, sniedzot pirmo palīdzību un glābjot pacientu dzīvībai kritiskos brīžos. Šogad apbalvojums pasniegts desmit cilvēkiem, kuru pašaizliedzīga rīcība ļāvusi izglābt triju cilvēku dzīvības. Apbalvojumu saņēma Artūrs Mačāns, Gints Metāls un Linda Miķelsone, kuri avārijas brīdī neapjuka un palīdzēja autovadītājam, kuram bija kļuvis slikti. Notikumi risinājās pagājušā gada vasarā, kad Kurzemē kāds 59 gadus vecs vīrietis, vadot automašīnu, iebrauca grāvī. Negadījuma iemesls bija pēkšņas veselības problēmas - vīrietis bija bezsamaņā un neelpoja. Tā kā negadījums bija noticis ārpus apdzīvotas vietas, līdz brigādes ierašanās brīdim izšķirošs bija fakts, ka vīrietis automašīnā nebija viens. Notikuma vietā NMP dienesta brigādes mediķi pārņēma atdzīvināšanas pasākumus no šiem trijiem jauniešiem - automašīnas pasažieriem, kuri rīkojās nekavējoties un, viens otru nomainot, veica sirds netiešo masāžu. Mediķi turpat negadījuma vietā vēl pusstundu turpināja cīnīties par vīrieša dzīvību, līdz atjaunojās asinscirkulācija, elpošana un vīrietis atguva samaņu.

Mārim Bondaram, Mārim Bērziņam, Leldei Upītei, Solvitai Bogdanovičai un Jurim Čaupjonokam apbalvojums pasniegts par palīdzību kolēģei. Pagājušā gada nogalē kabinetā pie galda saļimušu savā darbavietā darbinieki atrada 61 gadu vecu sievieti. Sieviete bija bez samaņas un neelpoja. Zvanot uz ārkārtas tālruni 113, tika izsūtīta mediķu brigāde, tomēr saruna ar to nebeidzās: dienesta Operatīvās vadības centra dežūrārste Sandra Barisa mudināja klātesošos uzsākt palīdzības sniegšanu. Pēc sniegtajām norādēm kolēģi, viens otru nomainot, veica atdzīvināšanas pasākumus, līdz ieradās mediķi un pārņēma palīdzības sniegšanu. Sieviete pēc veiksmīgas reanimācijas ir atveseļojusies un atgriezusies darbā. Arī Staņislavs Koteļņikovs un Aigars Polis saņēma apbalvojumu par palīdzību līdzcilvēkam kritiskā situācijā. Šāgada sākumā Rīgā kādam 54 gadus vecam vīrietim, kravas auto vadītājam, bija kļuvis slikti - vīrietim sākušies krampji, viņš zaudējis samaņu un pārstājis elpot. Notikuma vietā ātri reaģēja arī kāds no klātesošajiem, uzsākot sirds netiešo masāžu. Viņam pievienojās arī otrs līdzās esošais cilvēks, un abi kopā, vienlaikus konsultējoties ar dienesta dežūrārstu, līdz pat mediķu brigādes ierašanās brīdim veica atdzīvināšanas pasākumus. Ceļā uz slimnīcu vīrietis atguva arī samaņu.

Šogad visi trīs gadījumi, kuru dalībnieki saņēmuši apbalvojumu, ir saistīti ar reanimācijas pasākumu veikšanu, taču ikdienā ir ne mazums arī citu kritisku situāciju, kas prasa tūlītēju un pareizu rīcību no līdzcilvēkiem. NMP dienesta direktore Sarmīte Villere norāda: «Lai cik lielu ātrumu pēdējās desmitgadēs uzņēmuši mūsu transportlīdzekļi, lai cik progresīvas iespējas piedāvā medicīnas sasniegumi, tomēr dzīvības glābšanā izšķirošas

var izrādīties tieši pirmās minūtes un pat sekundes pēc negadījuma. Nozīmīga ir ikviena cilvēka gatavība rīkoties situācijās, kad otrs nonācis nelaimē - pirmkārt, nepaiet garām, apstāties un apjautāties un, otrkārt - zināt, kā rīkoties un kā sniegt pirmo palīdzību.».