Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

SKANDĀLS ap ss.lv vēršas plašumā – vai interneta uzņēmumi pametīs Latviju?

© Ekrānšāviņš no avīzes

Cerēsim uz to labāko, ka ar Valsts ieņēmumu dienesta (VID) lēmumu par sludinājuma portāla ss.lv darbības apturēšanu notiks tas pats, kas ar lielo pusi Latvijas valsts iestāžu lēmumu, kurus tāpat neviens neņem par pilnu.

Portāla ss.lv darbības apturēšana ir juridiski izpildīta ar tā pārsaukšanu par ss.com. Portāla īpašnieku zaudējumi no šī valsts uzspiestā pasākuma droši vien nebūs katastrofāli. Vismaz nosaukuma maiņas reklāmas kampaņa viņiem nāca par brīvu komplektā ar VID sagādātajām nepatikšanām. Pat ja viņi norakstīs vienu otru eiro miljoniņu par sava uzņēmuma pārreģistrēšanu Kaimanu salās, serveru pārcelšanu uz Īriju un klientu apkalpošanas pārkārtošanu Latvijā, viņiem paliek labas cerības šo naudu attiesāt no valsts. Tā nav runa par taisnīgumu, bet par VID jaukšanos tiesas kompetencē, aizskarot juristu cunftes intereses. Tādu rīcību Latvijā patiešām mēdz sodīt.

VID ģenerāldirektore Ilze Cīrule vakar publiski apliecināja, ka VID lēmums apturēt ss.lv īpašnieka Internet saimniecisko darbību esot bijis pareizs. Neko citu viņa vairs nevar teikt, jo kļūdas atzīšanas konsekvence būtu viņas atlūgums vai atlaišana no darba. Nonākšana arī līdz tam nav nepārskatāmi tālas nākotnes jautājums, jo politiķiem būs vajadzīgs grēkāzis gan par kapitāla un iedzīvotāju bēgšanu no valsts, gan par šeit palikušās sabiedrības tracināšanu. Vienā reizē ar VID rīcības aizstāvēšanu viņa pamanījās izdarīt vēl nākamo gājienu, ar kura palīdzību vismaz uz brīdi pieķerties pie sava amata krēsla. Ar to domāts viņas atzinums, ka interneta vietne booking.com vairs neesot viņas, bet visas Eiropas nodokļu administrāciju problēma. Lai gan ss.com nebūt nav tas pats, kas booking.com, cilvēku masai nav pamata iedziļināties tādās atšķirībās. Labāk izliksimies, ka tas ir viens un tas pats, ja šādā veidā VID var it kā ar godu izkļūt no pašu radītā skandāla un simtiem tūkstošu saimnieciski kaut cik aktīvo Latvijas iedzīvotāju varēs turpināt tirgoties ar kaķiem vai kastroļiem. Internet advokāts Māris Ruķers vakar apgalvoja Neatkarīgajai, ka ss.lv pārsaukšana par ss.com neesot sludinājumu pieņemšanu un publicēšanu ietekmējusi nekādā mērā.

Vairāki interneta pakalpojumu sniedzēji vakar rīkoja kopīgu pasākumu, kurā skaidroja, kādus rakstītus un nerakstītus likumus attiecībās starp valsti un uzņēmējiem VID pamanījies pārkāpt. Viens no pasākuma mērķiem bija radīt pārliecību, ka interneta pakalpojumu sniedzēju aprindās neesot tik tuvredzīgu cilvēku, kuri būtu pasūtījuši VID konkurentu graušanu ar visas ekonomikas graušanas paņēmienu.

Īsi un skaidri

Andris Griķis, SIA Inbokss īpašnieks:

- Notiekošais ar Latvijas mēroga gigauzņēmumu ir valsts šāviens sev kājā, pliķis interneta industrijai - un tas viss ir ļoti maigi teikts.

Juris Mendziņš, TV Net valdes loceklis:

- Sludinājumu portāli neprasa no klientiem ne personas kodu, ne bankas kontu. Tad ko vispār VID gribēja uzzināt no portāla?

Jānis Zelmenis, zvērināts advokāts:

- Internet prasības pret valsti balstīsies nevis uz naivām cerībām par taisnīgumu, bet uz diviem precedentiem, kas nav labvēlīgi VID.

Aizliegsim internetu!

VID lēmums apturēt sludinājumu portālu ss.lv izraisīja tādu reakciju visos viedokļu portālos, ka pat ar mikroskopisku daļiņu no šiem viedokļiem pietiek, lai Latvijas ierēdņi sāktu domāt par publiskā interneta aizliegšanu Latvijā.

- Mēs taču labi zinām, kā šitādas situācijas sakārto... vai ne? Pajautājiet ganbejam, zobārstiem un autoservisiem...

- Cars Putins Krievijā arī apturējis daudzus portālus.

- Slimais VID, kam muitas pārvalde vai CSDD domāta?

- Slēgs SS, atvērs NKVD!

- Tiesās pistoli par slepkavību.

- Savulaik izdzīvojām arī bez ss.lv un vid.gov.lv ar sludinājumiem uz vārtu stabiem.

- Nevar klapēt ciet! Kā tad VID pats savādāk izķers omītes, kas vilnas zeķes pārdod?

- Kurš gribēs riskēt, ka biznesu vienā mirklī var sagraut vienkārši satrakojusies ierēdne, kurai nav jēgas par likumību, toties ir maniakāla savas varas apziņa?

- Šis diskreditē valsti 100 reizes vairāk nekā Putina propaganda.

- Vai Cīrule personīgi uzņemsies Latvijas valsts materiālo atbildību?