Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā

Salaspils novada dome vērsīsies Satversmes tiesā

© Raitis Plauks/F64 Photo Agency

Salaspils novada dome ārkārtas sēdē nolēma Iesniegt Satversmes tiesā pieteikumu par Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Kaspara Gerharda 2017. gada 1.augusta rīkojuma Nr. 1-13/6038 “Par Salaspils novada domes 2017. gada 16. jūnija lēmuma “Par novada pastāvīgo komiteju izveidošanu un locekļu ievēlēšanu” 1., 3., 4. un 5. punkta darbības apturēšanu” atcelšanu. Vienlaikus tika nolemts atstāt bez izmaiņām Salaspils novada domes 2017. jūnija 16. jūnija lēmuma “Par novada pastāvīgo komiteju izveidošanu un locekļu ievēlēšanu” 1., 3., 4., un 5. punktu.

Medijiem izsūtītā paziņojumā Salaspils novada domes priekšsēdētājs Raimonds Čudars norādījis: “Domes lēmuma vairāku punktu darbības apturēšanu var uzskatīt par vēlmi tiešā veidā ietekmēt un autoritatīvā formā panākt, lai domes deputāti katrs individuāli atsakās no savām deputāta tiesībām brīvi, neatkarīgi un demokrātiskā balsojumā izteikt savu gribu un pieņem lēmumu pretēji savai gribai, politiskajiem apsvērumiem un personīgajai attieksmei. Tā rezultātā tiek pārkāptas un ierobežotas domes un domes deputātu Satversmē garantētās tiesības. Jāņem vērā, ka demokrātiskā valstī nav iespējama situācija, kurā pašvaldības deputātam var tikt norādīts, kā ir jābalso - to nevar izdarīt ne domes vadība, ne ministrs. Šobrīd ir izveidojusies situācija, kad ministrs tiešā veidā iejaucas pašvaldības domes darbā un faktiski pieprasa, lai tiek nodrošināts katra domē ievēlētā deputāta konkrēts balsojums, būtiski ierobežojot deputātu brīvo izvēli un tiesības brīvi pausts savu attieksmi un uzskatus."

Neapstrīdot ministra rīkojumu Satversmes tiesā, tiktu atzīts un pieņemts, ka ministram ir juridiskas un morālas tiesības atcelt jebkuru domes lēmumu, un brīvās un demokrātiskās vēlēšanās ievēlēta deputāta gribai, uzskatiem un politiskajai pārliecībai nebūtu nekādas nozīmes”, uzsver Salaspils novada domes priekšsēdētājs Raimonds Čudars.