Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

CILVĒKI ŠŪMĒJAS par sviesta cenām, Lietuvā, Igaunijā tas nopērkams krietni lētāk

© F64

Pēdējā laikā publiskajā telpā daudz tiek rakstīts par straujo cenu kāpumu sviestam Latvijā. Speciālisti cenu kāpumu skaidro ar piena tauku deficītu Eiropā, kā dēļ sviesta cena ir sasniegusi visu laiku augstāko punktu jeb rekordcenu pēdējo 18 gadu laikā. Taču cilvēkiem tas mazs mierinājums – viņi ir nikni, ka par sviesta paciņu jau jāmaksā vairāk nekā divi eiro, turklāt Lietuvā un Igaunijā tas ir lētāks nekā pie mums.

Neskatoties uz skaidrojumiem, ka cenas jau cēlušas visur pasaulē, piemēram, Lietuvā un Igaunijā tik liels lēciens, kā Latvijā nav novērojams.

Apskatot veikalu mājas lapās publicētās cenas, Lietuvas “Maxima” veikalos iespējams atrast sviestu “Žemaitijos”, kura 200 gramu iepakojuma standarta cena ir 1,49 eiro, bet tagad tā ir akcijas prece un maksā 1,19 eiro. Lietuvas veikalos “IKI” pārdod sviestu, kura cena 170 gramu iepakojumā ir 1,39 eiro, tagad par akciju - 1,19 eiro.

Igaunijā „Maxima” veikalā vietējais sviests maksā 2,49 paciņā (250 grami), 150 gramu paciņa - 1,75 eiro. Igaunijā veikalos “Prisma” liela daļa sviesta paciņu ir ap 1,80 eiro, citas nedaudz pārsniedz 2 eiro, dārgākā maksā 2,80 eiro.

Cilvēki par šā brīža sviesta cenām Latvijā nav sajūsmā un savas dusmas gana aktīvi izsaka komentāros mediju portālos, kā arī sociālajos tīklos. Piemēram, Jolanta facebook raksta: „Es šokā par sviesta paciņas cenu. 2,50 eiro. […] Ja agrāk visam cēla cenas par dažiem centiem, tad tagad bez maz vai eiro uz augšu, un viss normāli??? Bail jau iet uz veikalu, moš piens vienā jaukā dienā maksās 2eiro. To kaut kā nevar apstādināt? […] no saeimas sak, ka Lidl ienākšana LV esot slikta zīme. Kam slikta zīme? Tam, ka cilvēki varbūt varēs pirkt pārtiku un nemirt badā?? […] Kas notiek ar šo valsti, viņi grib izdzīt pēdējos palikušos uz ārzemēm??? Un pensionārus vispār nomērdēt badā???”