Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Spēlēšanās ar nodokļu reformu var iznīcināt alus brūvēšanu

© F64

Saeimas deputāti šodien lems par jauno nodokļu reformu, kuras sekas izjutīs visi Latvijas iedzīvotāji un tautsaimniecība. Nodokļu izmaiņu plānā ir paredzēts arī straujš akcīzes nodokļa kāpums alkoholiskajiem dzērieniem. Latvijas Alus darītāju savienība uzskata, ka šāda politika apdraud alus darītavu dzīvotspēju šajos reģionos, kur jau tā ir samērā augsts bezdarba līmenis, turklāt mērķis – samazināt alkoholisko dzērienu patēriņu – netiks sasniegts.

«Finanšu ministrijas izstrādātajā jaunajā nodokļu politikā alum paredzēts visstraujākais akcīzes nodokļa pieaugums - 25% apmērā. Citiem alkoholiskajiem dzērieniem akcīzes nodokļa pieaugums ir mērenāks - vidēji par 15%. Neskatoties uz Finanšu ministrijas priekšlikumu, kurš jau tā alum ir visnelabvēlīgākais, stiprā alkohola pārstāvji ar Imantu Parādnieku priekšgalā lobē vēl lielāku akcīzes pieaugumu alum, lai faktiski padarītu stipro alkoholu pieejamāku patērētājiem, kas ir pretrunā ar deputātu publiski pausto par alkohola patēriņa samazināšanu valstī,» Neatkarīgajai uzsver Latvija Alus darītāju savienības izpilddirektors Pēteris Liniņš.

Viņš uzskata, ka, būtiski palielinot akcīzi alum, mērķis samazināt alkoholisko dzērienu patēriņu netiks sasniegts, jo daudz straujāk pieaugs citu alkoholisko dzērienu realizētais apjoms. Par to liecina arī statistikas dati, proti, šā gada pirmajos četros mēnešos patēriņam nodoto stipro alkoholisko dzērienu (degvīns, konjaks, brendijs, liķieris, viskijs) apjoms ir pieaudzis par 10%, bet alum pieaugums ir tikai 1%, kas turklāt ir noticis, pateicoties pierobežas tirdzniecībai ar Igauniju, jo tā veido aptuveni 5% no visa alus tirgus apjoma. Tas nozīmē, ka Latvijā uz vietas patērētā alus kritums ir vismaz 4%, secina P. Liniņš.

Viņš atgādina, ka Saeima, pēc Imanta Parādnieka ierosinājumiem, ir nobalsojusi par PET iepakojuma ierobežojumiem, kā rezultātā nākamgad ir paredzams alus realizācijas kritums par aptuveni 20%. Gadījumā, ja vēl tiks nesamērīgi celts akcīzes nodoklis, kritums būs vēl dramatiskāks, pieļauj Latvija Alus darītāju savienības izpilddirektors.

«Jāatzīmē, ka šobrīd Latvijā ir reģistrētas vairāk nekā 40 alus darītavas, kuras pārsvarā atrodas Latvijas reģionos, tādējādi veicinot ekonomisko attīstību attiecīgajā apvidū. Diemžēl šāda politika apdraud alus darītavu dzīvotspēju šajos reģionos, kur jau tā ir samērā augsts bezdarba līmenis. Turklāt nesamērīga akcīzes nodokļa celšana būtu dubults sitiens mazajām darītavām, jo pirms neilga laika deputātu pieņemtais lēmums par divu litru PET iepakojuma aizliegumu faktiski nozīmē to investīciju norakstīšanu, kas ieguldītas PET ražošanas līniju modernizācijā. Minētais aizliegums stāsies spēkā jau pēc pusgada. Ir ļoti žēl, ka deputāts, kuram nav aprēķinu nedz par to, kā viņa lēmums risinās alkoholisma problēmas, nedz par to, kā viņa idejas ietekmēs alus nozari, spekulē ar savu personīgo viedokli un pieņēmumiem, kas nav attiecināmi uz reālo situāciju,» vērtē P. Liniņš.