Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Latvijā

Ārstu streiks turpinās, Veselības ministrija sevi mierina

MIERINA. Veselības ministre Anda Čakša un Veselības ministrijas valsts sekretāra vietniece Daina Mūrmane-Umbraško (pirmā no kreisās) apzinājušas situāciju un mierina Latvijas iedzīvotājus – lielākā daļa ģimenes ārstu nestreiko un, ja streiko – nedrīkst ņemt samaksu © F64

Veselības ministre Anda Čakša uzskata, ka pacientiem ir nodrošināta primārā veselības aprūpe, neraugoties uz ģimenes ārstu streiku, kas joprojām turpinās. Ministre atzina, ka Veselības ministrijas un valdības piedāvājums joprojām ir spēkā un aicinās ģimenes ārstus uz sarunu. A. Čakša vēlas izrunāties ar plašāku ģimenes ārstu pulku, jo uzskata, ka vairākas no pašreizējām Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas rīcībām ir destruktīvas attiecībā pret pacientiem. Tajā pašā laikā ģimenes ārsti Veselības inspekcijas vizītes praksēs uzskata par ministrijas atriebību par streiku.

«Ģimenes ārstu protesta akcijas laiks izvērties mierīgs - ārstniecības iestādes pamatā strādāja ikdienas režīmā, un neviena no ārstniecības iestādēm nav ziņojusi par sarežģījumiem palīdzības nodrošināšanā, sniedzot primārās veselības aprūpes pakalpojumus,» situāciju vērtēja valsts sekretāra vietniece Daina MūrmaneUmbraško. «Vidēji ārstniecības iestādēs saistībā ar ģimenes ārstu protesta akciju dienā pie dežūrārstiem vērsušies 307 pacienti, kam bijis nepieciešams atvērt darbnespējas lapu, izrakstīt kompensējamo medikamentu receptes un saņemt citus pakalpojumus, ko sniedz ģimenes ārsti, taču tas nav radījis īpašus sarežģījumus.»

Pārbauda ģimenes ārstus

Veselības ministrija kopā ar Veselības inspekciju izvērsa arī pārbaudes, ierodoties ģimenes ārstu praksēs, lai paskatītos, kas notiek protesta laikā. D. MūrmaneUmbraško stāsta: «Mēs lūdzām inspekciju iegriezties ģimenes ārstu praksēs un paskatīties, kā notiek darbs šajā laikā 178 ģimenes ārstu praksēs, un noskaidrojās, ka 37 ģimenes ārsti pateica, ka piedalās protesta akcijā, vai prakse vienkārši bijusi slēgta, atsevišķi ģimenes ārsti nekontaktējās ar inspekcijas pārstāvjiem, taču 23 ģimenes ārsti atzina, ka piedalās protesta akcijā, bet vienlaikus pieņem pacientus.» Protesta akcijā nepiedalījās 118 ģimenes ārsti no pārbaudītajām praksēm. D. MūrmaneUmbraško neuzskata, ka šīs pārbaudes ir vēršanās pret ģimenes ārstiem, Veselības ministrija vēlējusies uzzināt, vai ģimenes ārstu prakses strādā vai piedalās protesta akcijā, lai varētu nodrošināt palīdzību pacientiem, ja ārsts nav ilgstoši pieejams.

Maksu nedrīkst prasīt

Diskutabls jautājums ir arī tas, ka ģimenes ārsti streika laikā ir noteikuši samaksu par savu pakalpojumu sniegšanu, proti, ja viņi streiko un nesniedz valsts apmaksāto aprūpi, pacienti var samaksāt par vizīti. Pieprasītā samaksa svārstās no 15 līdz 20 eiro. Sūdzības par šādu ārstu rīcību saņēmusi gan Veselības ministrija, gan Veselības inspekcija. Nacionālā Veselības dienesta direktore Inga Milaševiča uzsver: tā kā ģimenes ārstu praksēm ir noslēgts līgums ar dienestu par valsts apmaksātu veselības aprūpes pakalpojumu sniegšanu, saistības neparedz, ka iepriekšminētos pakalpojumus varētu sniegt par maksu. Gadījumā, ja valsts apmaksātie pakalpojumi, piemēram, ārsta konsultācija vai kompensējamo medikamentu receptes izrakstīšana, tiek sniegti par maksu, pacientam ir tiesības vērsties Veselības inspekcijā ar iesniegumu un maksājumu apliecinošiem dokumentiem. A. Čakša norāda, ka ģimenes ārsti saņem kapitācijas naudu par katru pacientu un tajā ir iekļauta samaksa par pakalpojumiem iedzīvotājiem.

Vaino destrukcijā

Pašlaik joprojām nav skaidrs, vai atšķirībā no Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociācijas Latvijas Ģimenes ārstu asociācijai izdosies vienoties ar Veselības ministriju, jo katra no pusēm stingri stāv savās pozīcijās. «Visvairāk mani uztrauc aicinājums nelietot eveselību un nepieslēgties šai sistēmai, lai gan dati liecina, ka arvien vairāk ģimenes ārstu izmanto eveselību, lai izrakstītu receptes,» atzina A. Čakša. «Mēs esam pagarinājuši brīvprātības principu eveselības lietošanā un plānojam vairākus atbalsta pasākumus.» Ministre arī informēja, ka pašlaik līgumu par eveselības lietošanu noslēguši 30 procenti ģimenes ārstu, kas kopumā ir neliels skaits, jo eveselību būtu jāsāk lietot visiem obligāti jau no 1. septembra, taču tas ir vairāk nekā pirms mēneša.

Veselības ministre uzskata, ka Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas aicinājums nelietot eveselību ir destruktīvs gājiens. «Tas nav pacientu interesēs un ir pret pacientiem, jo no nākamā gada janvāra visas kompensējamo zāļu receptes ir jāizraksta eveselībā,» sacīja ministre. «Ir izskanējušas dažādas puspatiesības, un mums nav skaidrs, kas patiesībā virza turpmāko protesta akciju, tāpēc es aicinu ģimenes ārstus nākamnedēļ uz tikšanos, lai pārrunātu sasāpējušos jautājumus.» No ministres teiktā var saprast, ka viņa aicina ģimenes ārstus vispār, ne tikai asociāciju priekšstāvjus, lai saprastu, ko patiesībā ģimenes ārsti domā.