Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

JAUNĀ IESPĒJA: Dienā personas kodu maina vidēji pieci seši cilvēki

© Mārtiņš ZILGALVIS, F64 Photo Agency

Kopš jūlija, kad var mainīt personas kodu, to dienā vidēji lūdz pieci seši cilvēki, Neatkarīgo informēja Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē (PMLP). Par jauno personas koda piešķiršanas kārtību pārvaldē interesējas arī ārzemēs dzīvojošie Latvijas valstspiederīgie. Latvijā tiek veidots vienots fizisko personu reģistrs, un ārzemēs dzīvojošajiem Latvijas valstspiederīgajiem būs jāsniedz PMLP informācija par personas kodu. Ja to neizdarīs, paredzēts administratīvs sods.

Jau nepilnu mēnesi Latvijas iedzīvotāji var mainīt savu līdzšinējo personas kodu. Jaunais personas kods neatspoguļos cilvēka dzimšanas datus (datumu, mēnesi un gada pēdējos divus ciparus), bet kodu ģenerē automātiski, bez cilvēka iejaukšanās. Pirmie divi cipari ir «32», bet pārējie cipari ir sistēmas automātiski ģenerēti nejauši cipari no «0» līdz «9». Pirmos sešus ciparus no pārējiem pieciem cipariem var atdalīt ar defisi. Pirmajā dienā, kad varēja mainīt personas kodu, 3. jūnijā, to izdarīja 15 cilvēku, nākamajās pāris dienās - attiecīgi deviņi un septiņi cilvēki, bet turpmāk - vidēji pieci seši cilvēki dienā. PMLP saka - esot saskārušies arī ar interesi saglabāt veco personas koda veidošanas kārtību. Vecāki drīkst mainīt sistēmas ģenerēto personas kodu pret tādu, kādu vēlas savam bērnam viņi, taču jāņem vērā, ka personas kodu drīkst mainīt tikai vienu reizi. Ja to izdarīs vecāki, tad viņi izlems bērna vietā.

PMLP informē, ka no šā gada 1. jūlija Iedzīvotāju reģistrā tiek uzkrātas ziņas par ārzemnieka identifikācijas kodu, kas ierakstīts viņa personu apliecinošā dokumentā, un ziņas par Latvijas pilsoni un Latvijas nepilsoni, kā arī personām, kuras Latvijā saņēmušas uzturēšanās atļauju, reģistrācijas apliecību vai pastāvīgās uzturēšanās apliecību ārvalstī piešķirto identifikācijas kodu, kas ierakstīts kompetentas iestādes izsniegtā dokumentā, kurš ļauj personai uzturēties ārvalstī.

Latvijas pilsoņiem un nepilsoņiem, kā arī tiem, kuri Latvijā saņēmuši uzturēšanās atļauju, reģistrācijas apliecību vai pastāvīgās uzturēšanās atļauju, ir jāinformē PLMLP par ārvalstīs līdz šā gada 30. jūnijam piešķirto personas (identifikācijas) kodu. PMLP šīs ziņas jāiesniedz līdz 2020. gada 1. janvārim. Tas jādara tāpēc, ka Latvijā tiek veidots vienots fizisko personu reģistrs. PMLP arī norāda, ka iespējams elektroniski pārliecināties par to, kādas ziņas par cilvēku ir iekļautas Iedzīvotāju reģistrā. Ja tiek konstatētas nesakritības vai ir veiktas izmaiņas, par to jāinformē PMLP.