Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Latvijā

Latviete iegūst pirmo vietu starptautiskajā zeķu adīšanas čempionātā

© F64

2017.gada 8.jūlijā Radvilišķu kultūras centrs (Lietuva) rīkoja starptautisko zeķu adīšanas čempionātu. Konkursā piedalījās 54 adītāji, tai skaitā viens vīrietis, no Lietuvas, Latvijas, Polijas, Kanādas, Austrālijas un ASV.

Kā vēstīts Latvijas Nacionālā kultūras centra mājas lapā, Latviju šogad pārstāvēja rokdarbnieces Vanda Podiņa (TLMS “Bārbele” (Rīga), Sarkaņu pagasta rokdarbu pulciņš), Māra Mertena (Spāres tautas lietišķās mākslas pulciņš “Nāmetiņš”, Talsu novads), kā arī Latvijas Nacionālā kultūras centra (LNKC) tautas lietišķās mākslas eksperte Linda Rubena un Tautas tērpu centrs “Senā klēts” meistare Ziedīte Muze.

Ņemot vērā, ka 2017.gads Lietuvā ir pasludināts par tautas tērpu gadu, arī Radvilišķu svētku laikā tam tika pievērsta īpaša uzmanība - bija izveidota speciāla tērpu ekspressizstāde un notika īsas informatīvas lekcijas par tautas tērpu tēmu. LNKC eksperte Linda Rubena īsā stāstījumā iepazīstināja ar Latvijas novadu tērpiem, kā arī demonstrēja latviešu tautas tērpus, visas dalībnieces pasākumā bija ieradušās savos tērpos.

Starptautiskā zeķu adīšanas čempionāta dalībnieka darba uzdevums bija atvest trīs paša darinātas zeķes izstādei un piedalīties adīšanas konkursā uz vietas - divu stundu laikā pēc paša izvēlēta raksta un kompozīcijas no organizatoru sagādātām dzijām bija jāuzada zeķes stāva (stulma) paraugs. Darbus vērtēja speciāli izveidota komisija un vērtējums tika noteikts kopsummā ar gatavo, eksponēto zeķu māksliniecisko kvalitāti.

Konkursa rezultātā pirmo vietu ieguva un dalīja Alida Seselgiene (Lietuva) un Vanda Podiņa (Latvija), otro vietu ieguva Māra Mertena (Latvija) un trešo vietu ieguva adītāja no Lietuvas.

Starptautiskais zeķu adīšanas čempionāts notika jau astoto reizi. Latvijas pārstāvji tajā piedalījās otro gadu.