Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Arodbiedrība: No robežsargiem izspiež naudu, lai iegādātos lietotu krēslu

© f64

Valsts robežsardzē (VRS) līdzekļu trūkumu dēļ no robežsargiem tiek vākta nauda lietotu automašīnas krēslu iegādei un pielāgošanai dienesta vajadzībām, apgalvo Latvijas Iekšlietu darbinieku arodbiedrība (LIDA).

LIDA aģentūru LETA informēja, ka ir saņēmusi Valsts robežsardzes Rīgas pārvaldes Tirdzniecības ostas robežkontroles punkta darbinieku rakstītu vēstuli, kurā norādīts, ka "robežsardzei ir lieli izdevumi, sakarā ar ko, no materiālo vērtību pieprasījumiem Valsts robežsardzes Galvenās pārvaldes priekšnieks Juris Martukāns kategoriski neļauj pirkt aprīkojumu, tajā skaitā - krēslus".

Vadības galvenais inspektors paziņojis, ka katram ir jāsamaksā pieci eiro, un viņš organizēs lietota krēsla iegādi dienesta vajadzībām un metināšanu, jo viņam esot pazīstams labs metinātājs.

Naudu savākusi vadības inspektore, kura robežsargiem paziņojusi, ka to viņai licis darīt Valsts robežsardzes Rīgas pārvaldes Tirdzniecības ostas vadības galvenais inspektors, lai iegādātos lietotu krēslu dežuranta vajadzībām. Naudas iemaksa tikusi atzīmēta speciāli izveidotos sarakstos - veidlapās. No darbinieku personīgajiem līdzekļiem kopumā iekasēti vairāk nekā 100 eiro.

Arodbiedrība paziņojumā presei pievienojusi krēsla fotogrāfiju un norāda, ka krēsls atvests uz Rīgas pārvaldes Tirdzniecības ostas Robežkontroles punktu Uriekstes ielā 16. Krēsla augšdaļa ir no avarējušas automašīnas, bet apakšējā daļa piemetināta no parasta ofisa krēsla. Krēsls izgatavots nekvalitatīvi un uz tā nevar sēdēt. Vadības galvenais inspektors instruktāžas laikā paziņojis, ka vajadzēs vēl maksāt naudu no personiskajiem līdzekļiem, lai krēslu pārtaisītu.

Nemaksāt naudu no personiskajiem līdzekļiem atļāvušies tikai ilgstoši dienošie robežsargi. Jaunākajiem inspektoriem un tiem, kuri strādā neilgi, atteikties neesot bijis iespējams, jo vadības galvenais inspektors draudējis ar sankcijām un pazemojumiem, norāda arodbiedrība.

"Šobrīd darbinieki ir sagrupējušies pa maiņām un iegādājušies savus personīgos krēslus, kurus glabā Valsts robežsardzes Rīgas pārvaldes Robežkontroles punktā un izmanto savā maiņā. Tie darbinieki, kuri nav tik turīgi, lai iegādātos savus krēslus dienesta vajadzībām, izmanto salauztu uzskaitē esošu krēslu," norāda arodbiedrība.

LIDA vērsusies pie VRS priekšnieka Normunda Garbara ar lūgumu veikt pārbaudi par norādītiem faktiem, nodrošināt darbiniekus ar darba drošībai piemērotiem krēsliem un atdot darbiniekiem viņu samaksāto naudu.