Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā

UZMANIES! Šodien augsta ultravioletā radiācija

© F64

Saules ultravioletā radiācija pakāpeniski samazinās, tomēr dienas vidū tā aizvien ir augsta.

Saskaņā ar ASV Nacionālās okeānu un atmosfēras pārvaldes datiem ozona daudzums stratosfērā virs Latvijas šajā nedēļas nogalē būs nedaudz lielāks par jūlijam ierasto - no 330 līdz 350 Dobsona vienībām. Ultravioletās radiācijas indekss (UVI) dienas vidū pakāpsies līdz sestajam, valsts dienvidos īslaicīgi arī līdz septītajam līmenim.

Jūnija otrajā pusē Rucavā, kas ir vienīgā vieta, kur Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs veic ultravioletā starojuma mērījumus, UVI brīžiem pakāpās nedaudz virs astotā līmeņa, bet nesasniedza pagājušā gada 22.jūnijā reģistrēto rekordu - 8,4 punktus.

Cilvēkiem ar jutīgu ādu no plkst.11 līdz 16 nav vēlams sauļoties bez aizsargkrēma. Visvairāk jāuzmanās periodā no plkst.12 līdz 15.

No ultravioletajiem stariem jāsargā arī acis, turklāt jāņem vērā, ka daudzas virsmas, it īpaši ūdens un gaišas smiltis, atstaro saules starus.

Ultravioletais starojums ir viens no galvenajiem ādas audzēju iemesliem. Slimību profilakses un kontroles centra dati liecina, ka 2015.gadā melanoma diagnosticēta rekordlielam Latvijas iedzīvotāju skaitam - 224 cilvēkiem, 85 cilvēki mira no šī audzēja, bet vairāk nekā 1500 iedzīvotājiem reģistrētas citas ādas vēža formas, ierindojot ādas vēzi pirmajā vietā starp visiem onkoloģisko slimību veidiem.

Vislielāko risku veselībai rada sauļošanās solārijā un dienvidu zemēs, kur ultravioletā radiācija ir daudz spēcīgāka nekā Latvijā.