Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Latvijā

Kučinskis vienošanos ar lauku ģimenes ārstiem cer panākt rīt

© F64

Valdības un Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociāciju (LLĢĀA) vienošanās tiks panākta rīt, savukārt trešdien Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS) tiksies ar Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas (LĢĀA) vadītāju Sarmīti Veidi, šodien žurnālistiem paziņoja Kučinskis.

Premjers stāstīja, ka šodien koalīcijas partneri vienojās rakstiski apstiprināt, ka veselības nozarei tiks nodrošināts finansējums 4% apmērā. Patlaban koalīcijas partneri saskaņo apņemšanos un tad, kad būs visu partneru paraksti, dokuments tiks nosūtīts Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociācijai (LLĢĀA). Visticamākais, ka tas notikšot rīt.

Tāpat Kučinskis trešdien, 12.jūlijā, plkst.8 tiksies ar LĢĀA vadītāju, lai informētu gan par valdībā apstiprināto nodokļu reformas likumprojektu paketi, gan koalīcijas partneru apņemšanos nodrošināt finansējuma pieaugumu veselības aprūpes nozarei.

"Pagājušajā nedēļā notikušās sarunas ar LĢĀA mani apbēdināja, jo palika iespaids, ka esam sapratušies, tomēr parādījās vairāk jaunu prasību nekā sākumā. Tāpēc man ir svarīgi noskaidrot, vai varam runāt lietišķi, vai tomēr ir kādi iemesli, kāpēc LĢĀA vienošanos nevēlas panākt," pauda Kučinskis.

Jau ziņots, ka, pārstājot sniegt valsts apmaksātos veselības aprūpes pakalpojumus, 3.jūlijā plkst.12 vairāk nekā 600 ģimenes ārsti sāka streiku, solot, ka tas turpināsies tik ilgi, kamēr ar valdību izdosies vienoties par ģimenes ārstu izvirzītajām prasībām.

Viena no ģimenes ārstu prasībām ir palielināt patlaban noteikto kapitācijas naudas maksājumu par 30%, savukārt Veselības ministrija piedāvājusi palielināt kapitācijas naudā iekļauto darba algu. Ģimenes ārstam nav tikai darba alga par ārstniecisko darbu, bet ģimenes ārsts ir arī prakses vadītājs, tāpēc kapitācijas naudā iekļauti arī dažādi administrācijas izdevumi. Šī iemesla ģimenes ārstiem svarīgi, lai tiek palielināta visa kapitācijas nauda.

Tāpat VM un ģimenes ārstu domas atšķiras jautājumā par reformā iekļauto ieceri veidot kopprakses. LĢĀA vadītāja skaidroja, ka šādu kopprakšu veidošana nozīmēs dežūras vakara stundās un brīvdienās, kas mainīs visu līdzšinējo darba modeli.