Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā

Studentu apvienība: Rezidentu iesaiste streika risināšanā ir pretlikumīga

© F64

Rezidentu iesaiste ģimenes ārstu streika risināšanā ir pretlikumīga, paziņojumā plašsaziņas līdzekļiem pauž Latvijas Studentu apvienība (LSA).

Rezidenti - studējošie neatbalsta Veselības ministrijas (VM) ieceri un uzskata, ka konkrētā situācija, kas izveidojusies, ģimenes ārstiem piesakot streiku, ir VM "nespēja gadu garumā risināt kritisko situāciju veselības nozarē". LSA uzskata par nepieļaujamu situāciju, kurā bez vienošanās ar ģimenes ārstiem viņu darbu vēlas nodot studiju procesā esošajiem rezidentiem, kuri nav tiesīgi strādāt un parakstīt dokumentus bez sertificēta ārsta uzraudzības.

"Rezidenti ir studējošie, un viņi vēl tikai apgūst attiecīgajai ārsta specialitātei nepieciešamās zināšanas un pilnveido praktiskās iemaņas, lai pēc tam varētu patstāvīgi strādāt par ārstiem," uzsver LSA.

Studentu apvienība norāda uz to, ka rezidentu iesaiste ģimenes ārstu streika risināšanā ir pretlikumīga, jo Streiku likums nosaka, ka minimālā apjoma darbs jānodrošina streikā iesaistītajiem darbiniekiem, kā arī to, ka darba devējs nedrīkst pieņemt jaunus darbiniekus streika laikā.

Kaspars Krafts/ f64 photo agency

"Ieilgušās problēmas nevar risināt, nodarbinot rezidentus, bet gan sākot risināt pieteiktā streika cēloņus. Rezidenti ir pauduši gatavību strādāt tiešām kritisku situāciju gadījumā, ja tādu izsludina normatīvo aktu noteiktā kārtībā Ministru kabinets," teiks LSA paziņojumā.

LSA uzskata, ka esošā situācija veselības aprūpes jomā jāvērtē kopumā, ņemot vērā arī augstākās izglītības telpas jautājumus, un to, ka veselības aprūpes sistēmai akūti nepieciešams papildu finansējums no valsts budžeta, lai nodrošinātu konkurētspējīgu atalgojumu ārstniecības iestādēs strādājošajiem, kā arī ilgtspējīgas veselības aprūpes sistēmas pilnveidošanu un attīstīšanu.

LSA aicina VM un valdību veidot konstruktīvas diskusijas ar nozares pārstāvošajām organizācijām, kas būtu vērstas uz veselības aprūpes sistēmas sakārtošanu ilgtermiņā, nenovedot medicīnas nozari tās zemākajā sabrukuma punktā.

Kā ziņots, VM sagaida, ka rezidenti būtu novirzāmi uz slimnīcu uzņemšanas nodaļām ģimenes ārstu streika laikā. VM valsts sekretāra vietniece Egita Pole žurnālistiem skaidroja, ka streika laikā rezidentiem nebūs jāpilda ģimenes ārstu funkcijas, bet gan jāstrādā savas kompetences ietvaros.

"Mēs neviens neesam priecīgi par izveidojušos situāciju, bet, ja pirmdienas vakarā ģimenes ārsti pieņēma lēmumu streikot un mums neizdevās panākt kompromisu, VM absolūts pienākums ir organizēt darbu, primāri skatoties no pacientu viedokļa - kā un kur var saņemt palīdzību, kas pacientam var būt visnepieciešamākā, proti, akūtu problēmu gadījumā," teica Pole.