Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Rīgas "ātrās palīdzības" mediķi gatavi rīkot protesta akciju

© Egons Ansbergs/ F64 Photo Agency

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta Rīgas reģionālā centra arodorganizācija, solidarizējoties ar ģimenes ārstu pieteikto streiku, arī ir gatava rīkot protesta akciju no 1.augusta, informēja arodorganizācijas pārstāvis Rafaels Ciekurs.

"Veselības ministrija (VM) nav izrādījusi interesi uzsākt konstruktīvas sarunas ar arodorganizāciju, kā arī neuzskata par vajadzību atbildēt uz arodorganizācijas nosūtītajām vēstulēm," teikts arodorganizācijas paziņojumā plašsaziņas līdzekļiem.

Viena no iespējamajām protesta akcijām, ko esot ierosinājuši arodorganizācijas biedri, paredz, ka ar 1.augustu ātrās palīdzības Rīgas reģionālā centra darbinieki "masveidā pāriet strādāt uz pusslodzi" - līdz 80 stundām mēnesī, norāda organizācijas pārstāvis.

Ciekurs aģentūrai LETA papildināja, ka pagaidām tas vēl nav oficiāls lēmums, bet gan darbinieku iniciatīva, paužot cerību, ka ministrija būs atvērta un gatava dialogam. Organizācija līdz 4.jūlijam VM lūdz sākt sarunas. Ja rezultāts netiks panākts, tad organizācijas valde lems par tālāko rīcību.

Dmitrijs Suļžics/ F64 Photo Agency

Viens no jautājumiem, kas būtu risināms un par ko jāsāk diskutēt ar ministriju, ir tieši atalgojums, sacīja Ciekurs un norādīja, ka jaunie grozījumi ir ļoti nekorekti un "viss pārliksies uz mūsu pleciem".

Ciekurs uzsvēra, ka organizācijas biedri un neatliekamās medicīniskās palīdzības darbinieki ir atvērti diskusijām, aicinot ņemt vērā viņu milzīgu noslodzi un darbalaiku. "Esam vienīgie, kur pacientam vērsties nepārtraukti," piebilda organizācijas pārstāvis.

Viņš piebilda, ka arodorganizācijā ir aptuveni 300-350 biedru.

Kā ziņots, iepriekš šī arodorganizācija paziņojusi, ka vērsīsies Satversmes tiesā, apstrīdot nesen pieņemtos grozījumus Ārstniecības likumā, kas paredz pakāpenisku atteikšanos no pagarinātā normālā darba laika.

Drīzumā plānoti vairāki mediķu protesta akcijas. No 1.jūlija Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības (LVSADA) pārstāvji brīdinājuma akcijas veidā pārtraukts strādāt pagarināto normālo darba laiku.

Savukārt no 3.jūlija plānots ģimenes ārstu streiks, kurā piedalīsies vairāk nekā 600 ārsti.