Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Gerontologs: kā vecumā būt priecīgam un nebūt nīgram

© F64

Profesors, gerontologs Jānis Zaļkalns atgādina senioriem: svarīgi saglabāt optimistisku un aktīvu dzīves pozīciju, neiegrimt skumji apcerīgā noskaņojumā vai – ļaunāk – pesimistiskā dzīves redzējumā. «Pārvarēsim nīgrumu, meklēsim sevī, cilvēkos un pasaulē gaišo, priecīgo un vairosim prieku sevī!» uzrunājot pensionārus, saka gerontologs (gerontoloģija ir zinātne, kas pēta novecošanos) un piedāvā dažus vienkāršus ieteikumus, kurus ievērot ikdienā, lai izvairītos no vecuma nīgruma.

Vērtējot situāciju kopumā, profesors saka: civilizētās pasaules sabiedrība noveco. Arī Latvijas sabiedrība vairs nekad nebūs tik jauna kā pašlaik. «Senioru paaudze ir tā, kuras radītās materiālās, nemateriālās, kultūras un citas vērtības mēs šodien baudām, tāpēc viņi jo īpaši ir pelnījuši mūsu uzmanību,» norāda J. Zaļkalns. Viņš uzsver, ka ir nepieciešami senioriem veltīti pasākumi, ar kuru palīdzību mudināt seniorus izvērtēt savu šā brīža dzīvi, rast sevī spēka avotus, lai dzīve būtu jēgpilna, skaista un priecīga. Jūnijā Rīgā notikušo senioru festivālu Zelta ritmi, kura vēstnesis bija pats gerontologs, viņš novērtē ļoti atzinīgi un uzskata, ka tam jākļūst par tradīciju, lai mēs stiprinātu seniorus pieņemt vecumdienas kā jaunu iespēju un izaicinājumu laiku.

Prieks ikdienas sīkumos. Cilvēku nevarēs iepriecināt neviens un nekas, ja prieks nesāksies viņā pašā. «Nebūsim nīgri, trenēsim un vairosim prieku sevī, darot to ikdienā pat visvienkāršākajā un parastākajā situācijā. No rīta atver acis, spīd saule, un tu priecājies, cik gaiša un saulaina ir pasaule. Vai arī - no rīta atver acis, līst lietus, un atkal tu esi priecīgs, jo zaļos zāle un koši ziedēs ziedi,» aicina J. Zaļkalns.

Dienas plāns. Veido savas dienas aktivitātes - cik pilnīga un bagātīga būs diena, atkarīgs no mums katra paša. Ieplāno tikšanos ar bērniem, mazbērniem, draugiem vai domubiedriem, atvēli laiku arī izglītošanās procesam - grāmatu lasīšanai, lekciju apmeklēšanai. Interešu klubā nāc klajā ar savām idejām un pienesumu.

Nepazaudē radošumu. Šis ieteikums nebūt nenozīmē tikai gleznošanu, dzejas rakstīšanu vai dažādu veidu rokdarbus. Mini krustvārdu mīklas, klausies radio, skaties televīziju - analizē, domā un ar pārdomām dalies ar draugiem vai tuviniekiem.

Kustību prieks. Būtiski kustēties katru dienu, kaut nedaudz, bet ar izteiktu regularitāti. Tā var būt ikdienas pastaiga, dejas, vingrošana mājās vai ārpus tās. Gūsti prieku no savas varēšanas un ķermeņa spējām.

Rūpes par sevi un apkārtējo vidi. Bez steigas, bet regulāri uzkop telpas, aplej puķes, istabās ielaid svaigu gaisu, mazgā veļu. Apkārtējās vides sakārtošana ir svarīga sastāvdaļa, lai tajā varētu dzīvot ar prieku.

Sajūti piederību. Dodies cilvēkos - piederības un līdzdalības izjūta ir ļoti nepieciešama, lai justos kā pilntiesīgs sabiedrības loceklis.

Personīgā higiēna. Rūpes par personīgo higiēnu ir neatņemama ikdienas sastāvdaļa - zobiem un matiem vienmēr jābūt tīriem, arī ķermenim. Veļa jāmaina un apģērbs jākopj, ne tikai ejot cilvēkos, bet arī esot mājās. Pieaugošais gadu skaits nenozīmē vienaldzību pret savu izskatu.