Otrdiena, 19.marts

redeem Jāzeps

arrow_right_alt Latvijā

Jūrmalas domes koalīcija izslēdz opozīcijas deputātus no trim komitejām

© Lauris Vīksne/ F64 Photo Agency

Jūrmalas pilsētas domes koalīcija izslēgusi opozīcijas deputātus no dalības Attīstības un vides jautājumu komitejā, Izglītības un kultūras jautājumu komitejā, kā arī Transporta un mājokļu jautājumu komitejā, liecina informācija pašvaldības interneta vietnē.

Kā ziņots Jūrmalas domē koalīciju veido Zaļo un zemnieku savienība (ZZS), kuru pārstāv seši deputāti, un partija "Saskaņa", kuru pārstāv trīs deputāti. Opozīcijā darbojas četri deputāti no apvienības "Tev Jūrmalai!"/Jaunā konservatīvā partija (JKP), kā arī divi deputāti no nacionālās apvienības "Vidu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK).

Jūrmalas pilsētas domē ir astoņas pastāvīgās komitejas - Attīstības un vides jautājumu komiteja, Finanšu komiteja, Izglītības un kultūras jautājumu komiteja, Jaunatnes un sporta jautājumu komiteja, Pilsētsaimniecības un drošības komiteja, Sociālo, veselības un integrācijas jautājumu komiteja, Transporta un mājokļu jautājumu komiteja, kā arī Tūrisma un kurortoloģijas komiteja.

Attīstības un vides jautājumu komitejā ir pieci deputāti - komitejas priekšsēdētāja Anita Adijāne (ZZS), komitejas priekšsēdētājas vietniece Rita Sproģe (ZZS), Jānis Lediņš (ZZS), Irēna Kausiniece (ZZS) un Elizabete Krivcova (S).

Pieci deputāti ir arī Izglītības un kultūras jautājumu komitejā - komitejas priekšsēdētāja Sproģe, komitejas priekšsēdētāja vietnieks Ņikita Ņikiforovs (S), Dace Riņķe (ZZS), Kausiniece un Lediņš.

Arī Transporta un mājokļu jautājumu komitejā ir pieci deputāti - komitejas priekšsēdētāja Larisa Loskutova (S), komitejas priekšsēdētājas vietnieks Lediņš, Sproģe, Adijāne un Ņikiforovs.

Likums "Par pašvaldībām" paredz, ka "katras politiskās partijas vai vēlētāju apvienības pārstāvju skaitu komitejā nosaka iespēju robežās proporcionāli no katras politiskās partijas vai vēlētāju apvienības ievēlēto deputātu skaitam", tāpēc opozīcijas deputātu neiekļaušana komitejās ir pretrunā ar likumu, aģentūrai LETA norādīja opozīcijas partijas, kuras ir vērsušās arī Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā (VARAM).

"Tev, Jūrmalai"/JKP saraksts vēlēšanās ieguva 26,6% vēlētāju atbalstu, bet VL-TB/LNNK - 13,3%. Tas nozīmē, ka opozīcijas deputātiem jābūt pārstāvētiem visās komitejās.

Opozīcija informēja, ka ir lūguši domes priekšsēdētāju Gati Truksni (ZZS) sasaukt ārkārtas sēdi, kurā tiktu atcelts 2017.gada 19.jūnija lēmums "Par pastāvīgajām deputātu komitejām".

Kā ziņots, 19.jūnijā ar ZZS un "Saskaņas" atbalstu par Jūrmalas mēru tika ievēlēts Truksnis. Lai nodrošinātu "Saskaņas" atbalstu, Jūrmalas domē izveidots vēl viens priekšsēdētāja vietnieka amats.

Sākotnēji ZZS pauda, ka Truksni mēra amatam nevirzīs. Latvijas Zaļās partijas Jūrmalas nodaļas vadītājs Jānis Lediņš stāstīja, ka Truksnis no šīs iespējas atteikšoties veselības problēmu dēļ. Tomēr dažas dienas vēlāk ZZS savu nostāju mainīja.

No ZZS jaunajā sasaukumā ievēlēti seši deputāti, tātad, lai iegūtu vairākumu, tai bija nepieciešams vēl vismaz divu deputātu atbalsts.

ZZS iepriekš informēja, ka sadarbībai uzrunājuši VL-TB/LNNK, kura domē ieguvusi divus deputāta mandātus, un partiju "Saskaņa", kura ieguvusi trīs deputāta mandātus. VL-TB/LNNK pauda, ka ir gatava sadarboties ar ZZS tikai tad, ja tā mēra amatam nevirzīs Truksni. Pretējā gadījumā VL-TB/LNNK gatava strādāt domes opozīcijā.

Savukārt partiju apvienība "Tev, Jūrmalai!"/JKP pauda, ka ZZS noteikti jāpaliek opozīcijā, bet izrādīja vēlmi sadarboties ar VL-TB/LNNK un atsevišķiem ZZS deputātiem, kuri pārstāv Latvijas Zemnieku savienību.