Otrdiena, 19.marts

redeem Jāzeps

arrow_right_alt Latvijā

No vakardienas globālā kiberuzbrukuma Latvijā cietušas dažas veikalu ķēdes

© f64

No kārtējā Eiropas mēroga kiberuzbrukuma Latvijā cietušas vidēja lieluma veikalu ķēdes, šorīt intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta Panorāma" teica Informācijas tehnoloģiju (IT) drošības incidentu novēršanas institūcijas "Cert.lv" vadītāja vietnieks Varis Teivāns.

Viņš atklāja, ka kiberuzbrukuma upuru skaits Latvijā nav liels un satraukumam nevajadzētu būt. Cietuši ir atsevišķi uzņēmumi - vidēja lieluma veikalu ķēdes. Par cietušām privātpersonām informācijas pagaidām neesot. Teivāns gan pieļāva, ka upuru skaits vēl var pieaugt.

"Cert.lv" vadītāja vietnieks atzīmēja, ka no kiberuzbrukuma visvairāk cietusi Ukraina, taču pagaidām informācija nav pilnīga.

Kā ziņots, hakeri otrdien izvērsuši kārtējo Eiropas mēroga kiberuzbrukumu, kurā līdz šim īpaši smagi cietusi Ukraina. Uzbrukums sākās ap plkst.14 pēc Latvijas laika, un sākotnēji tam bija pakļauti Ukrainas un Krievijas uzņēmumi, bet pēc tam tas sāka izplatīties arī Rietumeiropā.

Pasaule vēl šobrīd nav pilnībā atguvusies no maija vidū pieredzētā globālā kiberuzbrukuma, kurā tika izmantots izspiedējvīruss "WannaCry".

Saskaņā ar ekspertu atzinumu otrdienas uzbrukumā tiek izmantots izspiedējvīruss "Petya", kas bloķē lietotāju datorus, pieprasot pārskaitīt 300 ASV dolārus, konvertējot tos virtuālajā valūtā "bitcoin".

Kiberdrošības uzņēmums "Group-IB" norāda, ka "Petya" lokālajos datortīklos izplatās līdzīgi "WannaCry".