Otrdiena, 19.marts

redeem Jāzeps

arrow_right_alt Latvijā

NRA skaidro, vai paliksim bez medicīniskās aprūpes ģimenes ārstu streika laikā

© Ekrānšāviņš no avīzes

Stāvam katrs savās pozīcijās – par nespēju vienoties sarunās pirms streika saka Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas vadītāja Sarmīte Veide. Tacu tieši šādu pašu raksturojumu situācijai dod veselības ministre Anda Čakša, kura uzskata, ka ģimenes ārsti racionāli nespēj paraudzīties uz kopējo situāciju veselības nozarē, īpaši saistībā ar finansēšanu.

«Diemžēl mūsu sarunas nav devušas rezultātu,» atzīst S. Veide. «No Veselības ministrijas nesaņēmām risinājuma piedāvājumu mūsu izteiktajām prasībām, un mums nav saprotams, kāpēc pēdējās pirmsstreika sarunās mums jāapspriež vēlreiz tas pats, ko pirms nedēļas jau vienreiz tikšanās laikā trīs stundas apspriedām, lai pierādītu mūsu prasību pamatotību. Nejutām sapratni, un vienīgais jautājums, par ko varējam vienoties, ir māsu atalgojuma pieaugums.»

Gaidīja prasību izpildi

Pagājušajā nedēļā Veselības ministrija apsolīja sniegt rakstisku atbildi uz visiem ģimenes ārstu jautājumiem, tostarp pirmsstreika prasībām. Taču, kā norāda ģimenes ārsti, kārtējo reizi saņemts izklāsts - ko un kā ministrija plāno, bet ne konkrētas atbildes uz jautājumiem un nekādu garantiju, ka prasības tiks izpildītas.

Ģimenes ārstu prasības ir palielināt kapitācijas naudas maksājumu 1,25 eiro par 30 procentiem gadā turpmākos trīs gadus; palielināt ģimenes ārsta veikto manipulāciju tarifus; palielināt māsu un ārstu palīgu atalgojumu par 30 procentiem gadā trīs gadu laikā; atbalstīt esošo ārstu neatkarīgu prakšu attīstību; nodrošināt, ka eveselības sistēmas katru daļu ģimenes ārstam jāsāk lietot tikai gadu pēc tam, kad Ģimenes ārstu asociācija ir saņēmusi pārliecinošus datus par tās veiktspēju un drošumu.

Ģirts Ozoliņš/ f64 photo agency

Gaidīja racionālu izpratni

«Pilnvērtīga veselības sistēma var būt tikai ar kvalitatīvu primāro aprūpi. Tā ir pozīcija, ko Veselības ministrija aizstāv sarunās ar ģimenes ārstiem. Respektēju lēmumu par protesta akciju, un pašlaik strādājam pie valsts apmaksātas veselības aprūpes procesa organizēšanas, lai pacientiem, kuru ģimenes ārsti pakalpojumu sniegšanu pārtrauks, tiktu nodrošināta nepieciešamā veselības aprūpe,» saka A. Čakša. Viņa pēc tikšanās ar ģimenes ārstiem gan atzina, ka vienošanās nav panākta, jo sarunās vairāk valdījušas emocijas un bijis grūti vienoties par kādu racionālu lēmumu.

Kādu kompromisu piedāvāja Veselības ministrija? Vispirms tas paredzēja palielināt atalgojuma daļu kapitācijas naudā ģimenes ārstu praksēm - kapitācijas nauda tiktu palielināta no 2018. gada 1. janvāra līdz 1,407 eiro par vienu ģimenes ārsta praksē reģistrētu personu, no 2019. gada - līdz 1,620 eiro, bet no 2020. gada - līdz 1,779 eiro. Pašlaik šī nauda ir 1,25 eiro par vienu pacientu. Līdz 2018. gada 1. janvārim ministrija piedāvāja aktualizēt ģimenes ārstu veikto manipulāciju tarifus un pieejamā finansējuma ietvaros veikt izmaiņas Ministru kabineta noteikumos, lai jaunie tarifi stātos spēkā no nākamā gada1. jūlija. Savukārt veselības sistēmas reformas ietvaros paredzēto ģimenes ārstu kopprakšu tīkla veidošanā pieļaut brīvprātības principu (ģimenes ārsti iebilda pret obligātumu apvienoties). Arī ereceptes obligātu lietošanu valsts kompensējamo medikamentu izrakstīšanā ministrija piedāvājusi pārcelt uz nākamo gadu, vienojoties, ka līdz šāgada 1. augustam asociācija nodrošina, ka tās biedri noslēdz līgumus ar Nacionālo veselības dienestu par piekļuvi eveselības sistēmai un uzsāk tās lietošanu.

Kāds būs plāns B?

Tā kā sarunas vairs neturpināsies, Veselības minitrija ir aicinājusi paziņot par tām ģimenes ārstu praksēm, kuras nesniegs valsts apmaksātus veselības aprūpes pakalpojumus, lai varētu organizēt iedzīvotājiem veselības aprūpes pakalpojumus. Tas nozīmē, ka Veselības ministrija gatavo plānu B. Tā kā streiks pieteikts beztermiņa, plānam B jābūt pietiekami spēcīgam, lai ne tikai sniegtu palīdzību pacientiem, bet arī izturētu iespējamo pacientu neapmierinātību, kuri nevarēs saņemt receptes, darba nespējas lapas vai norīkojumus uz izmeklējumiem. Tāpat tiek prognozēts, ka pieaugs ātrās palīdzības izsaukumu skaits un pacientu pieplūdums slimnīcu uzņemšanas nodaļās.

Ģimenes ārstu asociācija norāda, ka streikojošajās ārstu praksēs pacientus pieņems ārsta palīgs un māsa un savas kompetences ietvaros konsultēs. Ģimenes ārsta pakalpojumus varēs saņemt par maksu.

***

Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas informācija pacientiem

• Streika sākšanas datums un laiks: 3. jūlijs pulksten 12.

• Streika laikā tiks pārtraukts ģimenes ārstu darbs un netiks sniegti valsts apmaksātie ģimenes ārsta pakalpojumi.

• Pacienti aicināti šonedēļ pirms streika vērsties ģimenes ārstu prakses vietās, lai pagarinātu receptes un saņemtu citu nepieciešamo ģimenes ārsta veikto veselības aprūpi.

• Streika laikā ģimenes ārstu prakses vietas, kurās strādā māsa vai ārsta palīgs (vai reģistrators), būs atvērtas, nodrošinot māsas vai ārsta palīga pieejamību.

• Medicīnisko palīdzību iespējams saņemt, zvanot uz Ģimenes ārstu konsultatīvo tālruni 66016001, vēršoties pie dežūrārstiem, steidzamās medicīniskās palīdzības punktiem, slimnīcu uzņemšanas nodaļās, pacienti var zvanīt arī uz Nacionālā veselības dienesta tālruni, kur var uzzināt informāciju par valsts apmaksātiem veselības pakalpojumiem.

Avots: NVD