Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā

Skaudrā realitāte: Cilvēkiem ar invaliditāti praktiski neiespējami atrast darbu

© Kaspars Krafts/F64 Photo Agency

Ne reizi vien sociālajos tīklos un dažādos portālos lasāma cilvēku rūgtā pieredze par darba meklējumiem. Savu stāstu portālam nra.lv šoreiz uzticējis Andris.

Andris ir invalīds un viens no tiem cilvēkiem, kurš aktīvi meklē darbu. Viņš ir izmēģinājis dažādas iespējas, tomēr kāroto darba vietu iegūt līdz šim nav izdevies. "Sūtot CV uz brīvo vakanci, norādu, ka pārvietojos ar palīglīdzekļu palīdzību. Uzdodu daudzus jautājumus," norāda vīrietis.

No simtiem izsūtīto CV viņš saņēmis mazāk par desmit atbildēm. Diemžēl, Andra pieredze liecina, ka darba vietas nav gatavas uzņemt darbinieku ar kustību traucējumiem.

Vladislavs Proškins/ F64 Photo Agency

"Ļoti daudz ir jāiegulda, lai šos apstākļus radītu. Vidējam uzņēmējam bieži vien tas nav par kabatai. Uz šo pašu darba vietu tajā pašā laikā pretendē darbinieki, kas kustās ar abām kājām un rokām."

Ir gadījumi, kad Andris nosūtījis CV un nav norādījis informāciju par kustību traucējumiem. Viņš tiek uzaicināts uz interviju, izjautāts par kompetencēm. Sarunas laikā vīrietis cenšas noskaidrot, vai ēkā ir lifts, teritorijā ir vai nav pieejama invalīdu stāvvieta, kā arī citus jautājumus, kas būtiski ietekmē viņa ikdienas gaitas. Pēc sarunas uzņēmumu pārstāvji norāda, ka ar viņu sazināsies, tomēr atbilde līdz šim brīdim nav saņemta.

Tomēr Andris nemet "plinti krūmos" un norāda, ka Nodarbinātības valsts aģentūrā pieteicies bezdarbnieku kursiem. "Vēlos apgūt kādu citu arodu, ko es varētu darīt. Saņēmu apmācības iespējamību, bet diemžēl Rīgā neatradās neviena mācību iestāde, kur vide ir piemērota cilvēkiem ar invaliditāti."

"Lasītāji, ticu, ka Rīgas pilsētā vai Pierīgā ir kāda darba vieta, kas piemērota cilvēkiem ar kustību traucējumiem."