Otrdiena, 19.marts

redeem Jāzeps

arrow_right_alt Latvijā

NRA skaidro, kāda būs pensiju indeksācija

© Rūta Kalmuka/ F64 Photo Agency

Pensionāriem ar lielu darba stāžu nākamgad pensijas indeksēs ar lielāku koeficientu, tāpat no nākamā gada par 50 eirocentiem tiks palielinātas pensiju piemaksas par darba stāžu līdz 1996. gadam.

Saeima pēdējā darba dienā pirms vasaras brīvlaika divos lasījumos steidzamības kārtā pieņēma Sociālo un darba lietu komisijas sagatavotās izmaiņas pensiju likumā, kas paredz pensiju pieaugumu vairākām pensionāru grupām. Saskaņā ar likuma grozījumiem plānots indeksācijas pieaugums pensionāriem ar lielu darba stāžu, kā arī lielākas piemaksas senioriem, kuri pensionējušies līdz pensiju apdrošināšanas sistēmas ieviešanai 1996. gadā, kad sāka ņemt vērā katras personas individuāli veiktās sociālās iemaksas.

Lai uzlabotu situāciju pensionāriem ar lielu darba stāžu, vairākām pensionāru grupām ar nākamo gadu paredzēts piemērot lielāku iemaksu algas pieauguma koeficientu, ko izmanto indeksācijas aprēķināšanā. Likuma grozījumi paredz personām ar 40 gadu apdrošināšanas stāžu un vairāk pašreizējo 50 procentu vietā piemērot 70 procentu no apdrošināšanas iemaksu algu pieauguma valstī. Savukārt līdz 60 procentiem to paredzēts palielināt personām ar darba stāžu no 30 līdz 39 gadiem. Neatkarīgi no uzkrātā stāža 60 procentu no iemaksu algu pieauguma tiks ņemti par pamatu, indeksējot pensijas arī senioriem, kuri strādājuši kaitīgos un smagos vai sevišķi kaitīgos un sevišķi smagos darba apstākļos. Jāatgādina, ka šoruden pensiju indeksācijā tiks ņemts vērā gan inflācijas pieaugums, gan 50 procentu no apdrošināšanas iemaksu algas reālā pieauguma, taču 2018. gadā indeksācija notiks jau pēc Saeimas nupat apstiprinātām izmaiņām - pensionāriem ar lielāku darba stāžu indeksācija būs lielāka. Taču joprojām indeksācijā koeficientu attiecina tikai uz noteiktu pensijas daļu, jo visa pensija netiek indeksēta, līdz ar to zināmā mērā indeksācijas kārtība joprojām saglabās netaisnību pret tiem cilvēkiem, kuri nostrādājuši ilgu darba mūžu, bet tiek indeksēta tikai daļa pensijas.

«Ar likuma izmaiņām palīdzēsim gados vecākajiem pensionāriem, kuri strādājuši ilgus darba gadus un lielāko daļu stāža nopelnījuši vēl tajos laikos, kad katra individuālais ieguldījums savas nākotnes pensijas apmērā netika novērtēts,» saka Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētāja Aija Barča. Viņa uzsver, ka šīs likuma izmaiņas sagatavotas komisijas izveidotajā darba grupā ciešā sadarbībā ar atbildīgo ministriju un senioru intereses pārstāvošajām organizācijām.

Likumprojekts paredz arī palielināt piemaksu pie pensijas personām, kuras pensionējušās līdz 1995. gada 31. decembrim. Piemaksu šai senioru grupai plānots palielināt no viena līdz 1,5 eiro par katru darba stāža gadu. Par katru stāža gadu, kas uzkrāts līdz 1995. gada 31. decembrim, piemaksa palielināsies par pusi eiro. Šī likuma norma stāsies spēkā nākamā gada 1. jūlijā. Arī šīs likuma izmaiņas nozīmē, ka pensionāri, kuri pensionējušies kaut vai vienu gadu pēc 1996. gada, pensiju piemaksu palielinājumu nesaņems.

Ekrānšāviņš no avīzes

Pensiju likuma grozījumu anotācijā teikts, ka izmaiņas pensiju indeksācijas kārtībā no sociālās apdrošināšanas budžeta 2018. gadā papildus prasīs 3,2 miljonus eiro, savukārt piemaksu palielināšanai valsts pamatbudžetā 2018. gadā papildus nepieciešami 13,9 miljoni eiro. Saeima devusi konkrētu uzdevumu Ministru kabinetam likuma izpildes nodrošināšanai.

Likuma izmaiņas virzītas izskatīšanai Saeimā steidzamības kārtā, lai Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrai būtu tiesisks pamats veikt nepieciešamās izmaiņas informācijas sistēmās, kas prasa vidēji pusi gada, skaidro A. Barča.

Pensiju indeksācija

  1. gada oktobrī

tiks ņemts vērā inflācijas pieaugums un 50% no apdrošināšanas iemaksu algas reālā pieauguma

  1. gada oktobrī

tiks ņemts vērā inflācijas pieaugums un apdrošināšanas iemaksu algas reālais pieaugums atkarībā no pensionāra darba stāža

  • personām ar 40 gadu apdrošināšanas stāžu un vairāk piemēros 70% no apdrošināšanas iemaksu algu pieauguma valstī
  • personām ar darba stāžu no 30 līdz 39 gadiem piemēros 60% no apdrošināšanas iemaksu algu pieauguma valstī
  • neatkarīgi no uzkrātā darba stāža 60% no iemaksu algu pieauguma tiks ņemti par pamatu, indeksējot pensijas arī senioriem, kuri strādājuši kaitīgos un smagos vai sevišķi kaitīgos un sevišķi smagos darba apstākļos

Pensiju piemaksas

Piemaksa pie pensijas personām, kuras pensionējušās līdz 1995. gada 31. decembrim, būs 1,5 eiro par katru darba stāža gadu. Šī likuma norma stāsies spēkā nākamā gada 1. jūlijā.

Avots: Pensiju likums