Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Latvijā

Lauku atbalsta dienests saņem prestižu balvu

PRESTIŽI. Lauku atbalsta dienesta direktorei Annai Vītolai-Helvigai (no kreisās) Pasaules Informācijas sabiedrības foruma samitā balvu pasniedza Apvienoto Nāciju aģentūras informācijas un komunikāciju tehnoloģiju jomā ģenerālsekretārs Houliņs Čžao © Publicitātes foto

Lauku atbalsta dienesta (LAD) Elektroniskā pieteikšanās sistēma prestižajā Pasaules Informācijas sabiedrības foruma samitā atzīta par pasaulē labāko IT rīku lauksaimniecībā, piešķirot tai WSIS Prize 2017.

WSIS Prize ir pasaules mēroga konkurss, ko organizē Apvienoto Nāciju Organizācija sadarbībā ar Apvienoto Nāciju aģentūru informācijas un komunikāciju tehnoloģiju jomā, Apvienoto Nāciju Izglītības, zinātnes un kultūras organizāciju, Apvienoto Nāciju attīstības programmu un Apvienoto Nāciju konferenci tirdzniecības un attīstības jomā. Šajā konkursā LAD Elektroniskā pieteikšanās sistēma nominācijā E-lauksaimniecība saņēma galveno balvu savā kategorijā - WSIS Prize 2017. Tā ir unikāla pasaules atzinība par izcilību informācijas un komunikācijas tehnoloģiju izmantošanā savā darbā.

Apbalvošanas ceremonijas laikā, uzrunājot klātesošos, LAD direktore Anna Vītola-Helviga atzina: «Būtiskākais, lai varētu gūt panākumus, ir spēja iedvesmot savus cilvēkus, kā arī strādāt ar entuziasmu un lielu aizrautību. Bet galvenais ir spēja uzklausīt vienam otru. Lauku atbalsta dienesta vārdā vēlos teikt paldies Latvijas valdībai par atbalstu! Paldies Latvijas lauksaimniekiem, kas mums liek strādāt ātrāk un arvien efektīvāk! Un, protams, paldies manai komandai par centību un godprātīgu darbu!»

Par augsto novērtējumu ir gandarīts ne tikai LAD kolektīvs, bet arī zemkopības ministrs Jānis Dūklavs, Ministru prezidents Māris Kučinskis un lauksaimnieki. «Esmu gandarīts, ka Lauku atbalsta dienesta izstrādātā Elektroniskās pieteikšanās sistēma ir tik augstu novērtēta starptautiskā līmenī. Bet vēl vairāk esmu gandarīts par to, ka Elektronisko pieteikšanās sistēmu savā ikdienas darbā augstu novērtē Latvijas lauksaimnieki,» uzsvēra J. Dūklavs.

Elektronisko pieteikšanās sistēmu LAD sāka veidot 2007. gadā, un 2008. gadā kā pirmais e-pakalpojums lauksaimniekiem tika piedāvāta iespēja pieteikties platību maksājumiem. Toreiz elektroniski tika saņemti gandrīz 800 iesniegumu. Pērn šādu iesniegumu jau bija vairāk nekā 60 000. Neatkarīgās aptaujātie lauksaimnieki atzīst, ka Elektroniskā pieteikšanās sistēma ir ne tikai ērta un pārdomāta, bet arī ļauj izvairīties no kļūdām, atgādina svarīgas lietas u.tml. Tā ļauj taupīt laiku, kas zemniekiem ir ļoti svarīgi.

Apsveikumiem LAD pievienojas arī Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes valdes priekšsēdētājs Edgars Treibergs. «Lauku atbalsta dienests ir viena no tām iestādēm, kuras darbība ir vērsta, lai palīdzētu, nevis kontrolētu un sodītu par katru nieku. Pateicoties Zemkopības ministrijai un zemkopības ministram Jānim Dūklavam, šādi strādā visas nozares iestādes - Pārtikas un veterinārais dienests, Valsts meža dienests un citi. Tā ir pareiza pieeja, ja gribam, lai valsts attīstās, nevis stagnē. Atliek vien vēlēties, kaut šādi strādātu arī citas Latvijas ministrijas un iestādes. Tad varbūt sen Latvijā jau būtu ieviesta arī e- veselība, par ko runā jau gadiem,» Neatkarīgajai sacīja E. Treibergs.