Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Latvijā

SVARĪGI! Pēc 1. septembra jaudīgus putekļsūcējus vairs netirgos

© Ekrānšāviņš no avīzes

Saskaņā ar Eiropas Komisijas (EK) noteikumiem pēc 1. septembra veikalos vairs nevarēs iegādāties jaudīgus putekļsūcējus. Neatkarīgās pētījums liecina, ka šobrīd pārdošanā esošo putekļsūcēju sortiments samazināsies aptuveni par ceturtdaļu.

12 gadu laikā, kopš Eiropas Parlaments pieņēma direktīvu par enerģiju patērējošo preču ekodizainu, mājsaimniecību sadzīve ievērojami mainījusies. Veikalos kvēlspuldzes ir nomainījušas halogēnās un LED spuldzes. Ievērojami samazinājies sadzīves elektropreču enerģijas patēriņš gaidīšanas režīmā, drīz vairs nevarēs arī nopirkt jaudīgus putekļsūcējus.

Divi posmi

Pirms četriem gadiem EK pieņēma regulu, kas īsteno ekodizaina prasības putekļsūcējiem. Lai taupītu energoresursus, šīm ierīcēm pakāpeniski tiek ierobežots jaudas apjoms. 2014. gada 1. septembrī pārdošanā vairs nedrīkstēja laist putekļsūcējus, kuru jauda ir lielāka par 1600 W. Savukārt ar šā gada 1. septembri tirgū vairs nedrīkstēs laist putekļsūcējus, kuru jauda ir lielāka nekā 900 W. EK uzsver, ka mazāka jauda nebūt nenozīmē sliktāku tīrīšanu. Ražotāji piedāvā putekļusūcējus, kuri tērē mazāk elektrību, bet tīrīšanu veic efektīvāk. Tāpēc jaudas ierobežojums nav vienīgās izmaiņas, kas sagaida jauno putekļsūcēju pircējus. Pēc 1. septembra visiem putekļsūcējiem būs jāatbilst augstiem atputekļošanas rādītājiem, noteiktam skaņas līmenim, ko tie nedrīkstēs pārsniegt. Turklāt putekļsūcēju motoram, kā minimums, būs jāspēj nokalpot vismaz 500 stundu.

EK pārstāvniecības Latvijā pārstāvis Kaspars Kreics Neatkarīgajai uzsver, ka šī ir pirmā reize, kad ekodizaina ieviešanas tiesību akts ierobežo attiecīgā ražojuma jaudu.

Mazāk modeļu

Pārlūkojot putekļsūcēju piedāvājumu Latvijas veikalos, Neatkarīgā secināja, ka šobrīd izvēle ir visai plaša. Var nopirkt putekļsūcējus, kuru jauda ir vien 18 W (rokas), līdz 2760 vatu putekļsūcējam. Visvairāk veikalos ir tādi modeļi, kuru jauda ir starp 650 W un 850 W, kas liecina, ka tirgotāji jau laikus sākuši gatavoties jaunajām prasībām. Euronics piedāvā 109 dažādu putekļsūcēju modeļus, no tiem 20 ir ar lielāku jaudu nekā 900 W.

1a.lv klāstā ir 427 dažādi putekļsūcēji, no tiem 221 jauda ir līdz 900 W. Internetveikals savā vietnē arī informē pircējus, ka augsta motora jauda vienmēr nav labas veiktspējas rādītājs. Jauda parāda patērētās enerģijas daudzumu, un tai nav ietekmes uz to, cik efektīvi tiek savākti putekļi.

Tosterus un fēnus neaiztiks

Ekodizaina produktu sarakstā ir arī gaisa kondicionieri, datori, veļas mazgājamās mašīnas utt.

K. Kreics uzsver, ka gaisa kondicionieriem, datoriem, veļas mazgājamajām mašīnām, tosteriem, kafijas automātiem un matu fēniem jaudas ierobežojumu nav. Tosteriem un matu žāvētājiem nav arī nekādu energoefektivitātes prasību. Kafijas automātiem ir enerģijas patēriņa prasības gatavības režīmā. Veļas mašīnām, gaisa kondicionētājiem un datoriem pastāv minimālās energoefektivitātes prasības.

2016. gada 30. novembrī Eiropas Komisija kā daļu no tiesību aktu paketes Tīru enerģiju ikvienam Eiropā pieņēma Ekodizaina darba plānu 2016.-2019. gadam. Šajā darba plānā EK uzskaita vairākas jaunas ražojumu grupas, ko pētīs, lai izlemtu, vai tām būtu jāpiemēro ekodizaina un energomarķējuma noteikumi. Tās ir ēku automatizācijas un kontroles sistēmas, saldēšanas konteineri, lifti, roku žāvētāji, elektriskās tējkannas, fotoelementu sistēmas un augstspiediena tīrīšanas ierīces. «EK joprojām gatavojas sākt iepriekšēju izpēti attiecībā uz šīm produktu grupām. Ja izlems, ka ir jāpieņem attiecīgi tiesību akti, tas notiks ne agrāk kā pēc četriem pieciem gadiem,» sacīja K. Kreics.

Kvēlspuldžu gals

Patērētāji Latvijā joprojām atceras ažiotāžu pirms astoņiem gadiem, kad EK sāka ierobežot kvēldiega spuldžu lietošanu, lai samazinātu enerģijas patēriņu mājsaimniecību apgaismošanas ierīcēm. Dažādu vatu kvēldiega spuldžu ražošanas pārtraukšana Eiropas Savienībā (ES) aizsākās 2009. gadā, kad stājās spēkā EK regula, kas paredzēja pakāpenisku kvēldiega spuldžu ražošanas pārtraukšanu. No 2009. gada 1. septembra Eiropas Savienības teritorijā uzņēmēji vairs nedrīkstēja ražot un laist tirgū 100 W spuldzes, pēc tam pakāpeniski ik gadu samazinot to jaudu, 2012. gada 1. septembrī aizliegts laist tirgū 40 un 25 vatu kvēldiega spuldzes, kas nozīmēja kvēlspuldžu galu ES. Savukārt no 2016. gada 1. septembra ieviestas arī minimālās prasības caurspīdīgajām halogēnām spuldzēm.

Jauni marķējumi

Vienlaikus Eiropas Parlaments (EP) ir apstiprinājis vienkāršotu sadzīves tehnikas energomarķējumu, kas, pēc EP preses sekretāres Latvijā Signes Znotiņas-Znotas teiktā, pie precēm varētu parādieties 2019. gada beigās.

Šobrīd sadzīves tehnikas marķējumā ir sastopami viens vai vairāki plusi, piemēram, A+/A++, A+++, kas mulsina pircējus. EP deputāti vienojās, ka energoefektivitāte ir jāatzīmē ar burtiem no A līdz G, kā tas bija senāk. Jaunās prasības attieksies ne tikai uz putekļsūcējiem, bet arī uz citām sadzīves elektroprecēm. Eiropas Komisijai ir uzdots izveidot datubāzi, kurā iekļaujamā tehniskā informācija ļaus dalībvalstu varas iestādēm uzraudzīt jauno nosacījumu izpildi. Tāpat jāizveido portāls, kas sniegs papildu informāciju patērētājiem.

Ekrānšāviņš no avīzes

Putekļsūcēju atbilstība prasībām

no 2014. gada 1. septembra*:

= gada enerģijas patēriņš ir mazāks par 62,0 kWh gadā,

= nominālā ieejas jauda nepārsniedz 1600 W,

= mīksto segumu atputekļošanas rādītājs ir lielāks par vai vienāds ar 0,70,

= cieto segumu atputekļošanas rādītājs ir lielāks par vai vienāds ar 0,95.

= Šie ierobežojumi neattiecas uz ūdens filtra putekļsūcējiem.

no 2017. gada 1. septembra:

= gada enerģijas patēriņš* ir mazāks par 43,0 kWh/gadā,

= nominālā ieejas jauda nepārsniedz 900 W,

= mīksto segumu atputekļošanas rādītājs ir lielāks par vai vienāds ar 0,75,

= cieto segumu atputekļošanas rādītājs ir lielāks par vai vienāds ar 0,98,

= putekļu izdalīšanās rādītājs nav lielāks par 1,00%,

= akustiskās jaudas līmenis** ir mazāks par vai vienāds ar 80 dB (A),

= ja putekļsūcējs aprīkots ar cauruli, tās izturība ir tāda, lai tā būtu lietojama pēc piespiedu 40 000 svārstībām,

= motora darba mūžs ir lielāks par vai vienāds ar 500 h.

*Enerģijas patēriņš gadā nozīmē noteiktu skaitu tīrīšanas procesu (50 gadā) standarta lieluma dzīvojamā platībā (87 m²), un tas ir parādīts uz energoefektivitātes marķējuma kā atsauces vērtība. Tomēr ikgadējais enerģijas patēriņš ir atkarīgs no lietotāja uzvedības, jo īpaši no netīrības pakāpes, tīrāmās virsmas.

** Skaņas līmeņa atšķirība vien par ± 10 dB (A) nozīmē uz pusi lielāku/mazāku šķietamā trokšņa līmeni. Putekļsūcējs ar akustiskās jaudas līmeni 71 dB (A) tāpēc šķiet uz pusi klusāks nekā jaudas līmenis 81 dB (A).

Avots: Komisijas regula (ES) Nr. 666/2013

Spuldžu ierobežojumi

  • 09.2009. - nedrīkst laist tirgū 100 W kvēldiega spuldzes;
  • 09.2010. - nedrīkst laist tirgū 75 W kvēldiega spuldzes;
  • 09.2011. - nedrīkst laist tirgū 60 W kvēldiega spuldzes;
  • 09.2012. - nedrīkst laist tirgū 40 W un 25 W kvēldiega spuldzes;
  • 09.2016. - minimālās ekodizaina prasības caurspīdīgajām halogēnām spuldzēm, tādējādi nedrīkst laist apgrozībā Cklases vecās tehnoloģijas halogēnās spuldzes.