Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Terorakti Latvijā dzīvojošos nobiedē kampaņveidīgi

CEĻO DROŠI! Vakar starptautiskajā lidostā Rīga tika atklāta informatīvā akcija Ceļo droši, kurā Valsts policija informēja arī par kādu joprojām aktuālu problēmu – pēdējos piecus gadus ārzemēs aizturēto Latvijas valstspiederīgo – narkotiku kontrabandistu skaits ir bijis tikpat kā nemainīgs un kontrabandista profils nav mainījies. Visbiežāk tie ir 20 līdz 40 gadu veci vīrieši, kas nonākuši finansiālās grūtības vai cer uz vieglu peļņu. Valsts ieņēmumu dienesta Muitas pārvaldes darbinieki pērn atklāja 365 narkotisko un psihotropo vielu kontrabandas gadījumus, no kuriem lielākā daļa atklāta, veicot pasažieru un to bagāžas kontroli lidostā un pārbaudot starptautiskos pasta sūtījumus © F64

Pēc pasaulē notikušajiem teroraktiem Latvijas valstspiederīgie aktīvāk reģistrējas Ārlietu ministrijas Konsulārajā reģistrā, kas ļauj ātrāk ceļotājus apzināt, brīdināt un noskaidrot, vai kāds uzbrukumos nav cietis.

Lielbritānijā, kur dzīvo ļoti daudzi Latvijas valstspiederīgie un daudzi Latvijā palikušie radinieki un draugi viņus apciemo, šogad notika trīs terorakti ar vairākiem desmitiem bojāgājušo un ievainoto. Latvijas Ārlietu ministrija aktīvi mudina pirms došanās uz ārvalstīm reģistrēties Konsulārajā reģistrā un atzīst, ka reģistrējušos personu skaits pieaug pēc teroraktiem ārvalstīs. Piemēram, 2017. gadā reģistrēto personu skaits palielinājās pēc terorakta Parīzē 3. februārī, kad mēnesī tas pieauga līdz 180 personām. Šogad par savu ceļošanu uz Lielbritāniju ir informējusi tikai 51 persona, kaut arī reisi uz Apvienoto Karalisti allaž ir piepildīti.

Pēc Ārlietu ministrijas sniegtās informācijas, 2016. gadā Konsulārajā reģistrā bija reģistrējušās 3316 personu, šogad līdz šim brīdim - 1152 personas. Mēnesī reģistrējas apmēram 120 līdz 140 personu. Šogad uz Konsulārā departamenta dežūrtālruni tika saņemti vairāk nekā 1000 zvanu, bet uz epastu iesūtīti vairāk nekā 3000 jautājumu.

Neatkarīgā jau rakstīja, ka Latvijas apdrošināšanas kompānijas piedāvā apdrošināt personas dzīvību un veselību terorakta gadījumā - ceļotājiem ir iespēja parūpēties par savu drošību un tuvinieku sirdsmieru, un, nenoliedzami, arī finansēm. Ārlietu ministrija šovasar mēnesi ilgā kampaņā, sākot ar 12. jūniju, pievērsīs sabiedrības uzmanību drošas ceļošanas tematikai, tajā skaitā Konsulārā reģistra priekšrocībām. Joprojām ik gadu vairāki simti Latvijas valstspiederīgo ārvalstīs palikuši bez iztikas līdzekļiem vai ceļošanas dokumentiem dažādu iemeslu dēļ - nauda vai dokumenti nozagti, paši nonākuši slimnīcā un nespēj samaksāt rēķinus vai arī ceļojuma laikā miruši un radiniekiem nav naudas, lai nelaiķi pārvestu uz Latviju. Ārlietu ministrija ir izstrādājusi 10 drošas ceļošanas baušļus, kas atgādina par svarīgāko, piemēram, pārbaudīt ministrijas mājaslapā ievietotos ceļojuma brīdinājumus, savas pases derīguma termiņu, kur un kā var saņemt vīzu uz izvēlēto galamērķi un iegādāties ceļojuma apdrošināšanu u.c. Ceļotājs var lejuplādēt savā viedtālrunī aplikāciju Ceļo droši.

Informatīvā akcija no 12. jūnija līdz 16. jūlijam noritēs lidostā Rīga, Rīgas starptautiskajā autoostā, Rīgas pasažieru terminālī, LDz Cargo, Lux Express Latvia, NormaA (Ecolines), Tallink Latvija, kā arī Rīgas sabiedriskajā transportā. Ārlietu ministrija informē, ka akcijas laikā demonstrēs informatīvas filmiņas, būs pieejamas 12 informatīvas kolonnas lidostā Rīga, plakāti Rīgas starptautiskajā autoostā, Rīgas pasažieru terminālī un grāmatzīmes, kartītes un bukleti tālsatiksmes autobusu, vilcienu un prāmju pasažieriem. Sadarbībā ar Air Baltic Corporation jūlijā lidojumu žurnālā Baltic Outlook būs lasāms raksts par drošu ceļošanu.

Atceries!

Ārlietu ministrijas Konsulārais reģistrs izveidots 2009. gadā. Kopš 2015. gada tas pārveidots par portālā www.latvija.lv pieejamu epakalpojumu. Reģistrs tiek popularizēts arī ministrijas ikdienas darbā ar privātpersonām, kā arī skolās.