Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Latvijā

Baltija ir gatava Krievijas un Baltkrievijas militārajām mācībām; jūtas droši NATO aizsegā

© F64/attēlam ir ilustratīva nozīme

Baltijas valstu premjerministri piektdien paziņoja, ka visas trīs valstis ir gatavas rudenī gaidāmajām Krievijas un Baltkrievijas militārajām mācībām "Zapad" ("Rietumi"), un, pateicoties NATO spēku palielināšanai, Latvija, Lietuva un Igaunija jūtoties pasargātas.

"Mēs gan kā suverēnas valstis, gan kā Baltijas valstis, gan kā NATO valstis esam gatavas," Lietuvas premjerministrs Sauļus Skvernelis sacīja preses konferencē pēc trīs premjeru tikšanās Klaipēdā, kurā piedalījās arī Latvijas Ministru prezidents Māris Kučinskis un Igaunijas valdības vadītājs Jiri Ratass.

Igaunijas premjers sacīja, ka "spēks ir vienotībā". "Protams, mēs sekojam līdzi šīm mācībām "Zapad"," teica Ratass.

Savukārt Kučinskis uzsvēra visu trīs Baltijas valstu dalības NATO nozīmi, jo tā ir "liels un svarīgs nodrošinājums", kas ļauj valstīm justies drošāk salīdzinājumā ar situāciju, kāda bija agrāk.

Jau vēstīts, ka Lietuvas Valsts drošības departamenta un Aizsardzības ministrijas Otrā operatīvo dienestu departamenta ikgadējā draudu novērtējumā aprīlī teikts, ka Krievija ir pastiprinājusi savu militāro klātbūtni savās rietumu teritorijās un Kaļiņingradas apgabalā, tādēļ spētu 24-48 stundu laikā sarīkot atklātu uzbrukumu Baltijas valstīs.

Lietuvas izlūkošanas dienesti arī brīdināja par iespējamām provokācijām "Zapad-2017" laikā septembrī.

Baltkrievijas aizsardzības ministrs Andrejs Ravkovs iepriekš paziņoja, ka 14.-20.septembrī Baltkrievijā plānotajās Krievijas un Baltkrievijas militārajās mācībās "Zapad 2017" piedalīsies 13 tūkstoši karavīru. Viņš uzsvēra, ka tās būšot aizsardzības mācības. Lietuvas izlūkošanas dienesti norāda, ka "ir ļoti iespējams, ka reālais mācību dalībnieku skaits būs lielāks, un mācību scenārijs ietver bruņotu konfliktu ar NATO". Daļa mācību notiks Lietuvas robežas tuvumā, Baltkrievijas teritorijā izvietojot lielu skaitu Krievijas karavīru un kaujas tehnikas.