Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Kā panākt sociālās garantijas bēglim - Abdulas stāsts

KAUT KĀ JĀDZĪVO. Sākotnēji ieradies Latvijā nelikumīgi, Abdula Guduss Jallovs tomēr ir pamanījies tikt pie uzturēšanās atļaujas. Ar futbolu pelnīt naudu gan pagaidām nesanāk © Publicitātes foto

Izņēmuma kārtā valdība apņēmusies izmaksāt vienreizēju pabalstu Ēsterei Zemītei, kura paņēma aizbildnībā neveiksmīgo Gambijas futbolistu Abdulu Gudusu Jallovu. Taču nu viņš kļuvis pilngadīgs, un valsts ieskatā uz savām kājām jānostājas pašam – bez sociālajām garantijām.

Jauniešiem, kam lielā dzīve jāsāk bez vecāku atbalsta, teorētiski pienākas miteklis, kāds mazums naudas, taču Abdulam nekas no tā netiek. Arī uzturēšanās atļauju nācās apmaksāt Ēsterei Zemītei. Taujāta, kāpēc nesaka puisim uz redzi, viņa atzīst, ka emocionāli esot satuvinājušies, turklāt nav jau arī uz kurieni un pie kā viņam doties: «Ja es ko tādu pateiktu, viņam tā būtu traģēdija.» Tad nu tagad Ēstere, izcīnījusi naudu par tiem mēnešiem, ko Abdula viņas namā pavadījis kā bērns, cenšas panākt pašvaldības sociālo garantiju atjaunošanu puisim. Tikmēr nu jau pieaugušais Abdula turpina mācīties vakarskolā, piestrādā vietējā dārzniecībā un brīvajā laikā uzspēlē futbolu. Naudu par bumbas dzenāšanu viņam nemaksā, kaut gan tieši tāds bija sākotnējais plāns, 2015. gada rudenī nelikumīgi ierodoties Latvijā. Pat futbola skolas Metta līmenim viņa prasmes izrādījās par vājām. Savukārt bēgļa vai alternatīvo statusu Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde Abdulam atteica, jo dzimtenē viņš nav apdraudēts. Tātad ierašanās bijusi ekonomiski motivēta. Pārvalde pieņēma rīkojumu par gambieša izbraukšanu, taču tobrīd viņam par labu nostrādāja fakts, ka līdz pilngadībai atlikuši vēl daži mēneši. Formāli viņš bija bērns, līdz ar to lietas apstākļi tika atzīti par īpašiem un ārkārtējiem. «Izbraukšanas rīkojums Imigrācijas likuma ietvaros tika apturēts līdz viņa pilngadībai, ņemot vērā A. G. Jallova kā nepilngadīgās personas tiesības un vislabākās intereses,» teikts valdības rīkojuma anotācijā. Šobrīd viņam piešķirta uzturēšanās atļauja uz pieciem gadiem. Par tiem četriem mēnešiem, ko puisis pavadīja pie Ēsteres Zemītes līdz 18. dzimšanas dienai, viņai tiks izmaksāti 566 eiro. Aizbildnim nav jāuztur aizbilstamais par savu naudu. Labklājības ministrija norāda, ka šādām situācijām jāizstrādā mehānisms, kā valsts kompensē nepilngadīga ārzemnieka uzturēšanos audžuģimenē. Bet pagaidām, kamēr tāda nav, pieņemts individuāls risinājums.

Taču turpmākā ceļa meklēšana Abdulam tālākajā dzīvē gulstas tikai uz viņa paša un Ēsteres Zemītes pleciem. Šā gada 20. martā Abdula Guduss Jallovs no bērna kļuva par pieaugušo. Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija aizbildnei darījusi zināmu, ka pašvaldībai nav jārūpējas par gambieša labklājību, un apturējusi sociālo garantiju piemērošanu.