Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

Normunds Vilnītis: Jāvēro jaunā KNAB vadītāja pirmie soļi

NO IZLŪKA PAR KORUPCIJAS APKAROTĀJU. Nav nekādu šaubu, ka Militārās izlūkošanas un drošības dienesta – kā teikts oficiāli izplatītajā viņa CV – pārvaldes priekšnieks Jēkabs Straume jau visdrīzākajā laikā kļūs par KNAB priekšnieku © F64

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieka kandidātu atlases komisijas izraudzītajam Jēkabam Straumem ir lieliskas iespējas veikt iestādes reorganizāciju un nokomplektēt savu komandu, ja vien viņam pietiks spēka distancēties no viņa bijušā priekšnieka un tagadējās KNAB vadītājas pienākumu izpildītājas ietekmes, uzskata bijušais KNAB priekšnieks Normunds Vilnītis.

Pēc N. Vilnīša teiktā, pēdējiem diviem KNAB vadītājiem ir izdevies vairāk vai mazāk «iztīrīt» iestādi no politiski angažētiem darbiniekiem. Tas varētu būtiski atvieglot jaunā vadītāja darbu. Taču, kā uzskata N. Vilnītis, J. Straumem nāksies distancēties no sava bijušā šefa - Militārās izlūkošanas un drošības dienesta (MIDD) priekšnieka vietnieka Maigura Strīķa - un pašreizējās KNAB priekšnieka vietnieces un Saeimas deputāta Alekseja Loskutova uzticamības personas Ilzes Jurčas vēlmēm izmantot KNAB iespējas politisko procesu ietekmēšanai.

Strīķa faktors

Runājot par izraudzītā kandidāta plusiem un mīnusiem, N. Vilnītis cita starpā teica: «Izraudzītais kandidāts, visticamāk, tiks amatā apstiprināts. Vienīgais viņa lielais mīnuss - ciešā saistība ar Jutai Strīķei (bijusī KNAB faktiskā vadītāja, tagad politiķe Rīgas domē) tuviem cilvēkiem. J. Straume bija J. Strīķes vīra Maigura Strīķa vietnieks. Tas ir vienīgais, ko es šīs kandidatūras izvēlē nesaprotu. Loģiski - viņš kā Maigura vietnieks ir šiem procesiem [acīmredzot domātas slepeno dienestu darbības politisko procesu ietekmēšanā, izmantojot dienestu varas sviras un tehniskās iespējas] stāvējis ļoti tuvu. Tas ir vienīgais risks šīs kandidatūras izvēlē.

No otras puses, par Jēkabu Straumi no kolēģiem neko sliktu neesmu dzirdējis. Kolēģi viņu raksturo kā klusu, nosvērtu, mērķtiecīgu un darbīgu cilvēku. Kolēģi gan saka, ka viņš pēdējo triju gadu laikā esot stipri vien pamainījies pēc dažādiem semināriem un kursiem Briselē un citās vietās, uz kurieni viņš sūtīts ar Maigura Strīķa svētību. Viennozīmīgi, ka karjeras kāpnēs MIDD Straumem patrons bija Strīķis. Divi līdzšinējiem KNAB vadītāji šo iestādi ir attīrījuši no politiski angažētajiem. Tagad tur strādā vairāk vai mazāk politiski neitrāli darbinieki. Jautājums - vai viņš spēs turēties pretim kārdinājumam atgriezt darbā vecās komandas pārstāvjus? Jautājums - vai viņam pietiks mugurkaula neatgriezt atpakaļ KNAB vecos laikus?»

Jāizmanto situācija

N. Vilnītis aicināja vērtēt arī kopējo situāciju valstī un politikā. Tā, viņaprāt, jaunajam vadītājam būtu labvēlīga KNAB darbības restartēšanai: «Mēs redzam, ka premjeram šobrīd nav vēlmes izmantot KNAB kā politiskās cīņas instrumentu. Arī politiķi pagaidām spiedienu uz KNAB neizdara. Bijušais KNAB vadītājs un parlamentārais uzraugs Aleksejs Loskutovs arī pagaidām klusē. Loskutovam ir pietiekami lielas ietekmes sviras uz Ilzi Jurču. Tas nozīmē, ka Straumem ir labvēlīga situācija, lai veiktu KNAB iekšējo inventarizāciju un pēc tam šīs iestādes reorganizāciju. Tikai tā ir iespējams veiksmīgi atsākt KNAB darbību. Jautājums - kāds ir kandidāta redzējums par biroja tālāko darbību, ko viņš domā par politisko partiju un valsts amatpersonu kontroli. Daudz kas atkarīgs no tā, kādu redzējumu viņš paudis KNAB vadītāja kandidātu atlases komisijai. Ja līdz ar Straumi KNAB parādīsies vēl kadri no militārām struktūrām, tad ir cerības, ka KNAB izdosies ieviest disciplīnu un pamazām kļūt par paraugiestādi. Lai prasītu likumu ievērošanu no citiem, par paraugu pirmām kārtām jākalpo pašiem. Redzu, ka pašlaik Straumem nav komandas KNAB. Taču ir pozitīvais faktors: viņu varētu atbalstīt premjers, jo premjers ir izvēlējies tieši viņu. Tas nozīmē, ka saistībā ar šo kandidatūru ir bijuši kādi konkrēti apsvērumi un ieteikumi.

Pats galvenais, vai Straume spēs veikt reorganizāciju - visus darbiniekus izvest no štatiem, tad uz amatiem rīkot reālus konkursus, kur kandidāti tiek vērtēti pēc profesionāliem kritērijiem, un tad salikt viņus amatos. Pie reizes jaunajam KNAB vadītājam rastos iespēja savākt savu komandu un tad virzīt korupcijas apkarošanas politiku Latvijas valsts, nevis konkrēta politiskā spēka vai ekonomisko grupējumu interesēs.»

Jurčas faktors

Tomēr N. Vilnītis brīdināja par līdz šim publiski mazāk zināmo tā dēvēto Jurčas - Loskutova tandēmu: «Man ļoti nepatika Loskutova replika pēc KNAB vadītāja kandidāta vārda publiskošanas. Loskutovs paziņoja, ka jaunajam vadītājam būs jāpieņem savas darbības atklātības noteikumi. Ar šiem noteikumiem Loskutovs cer pasargāt savu uzticamības personu Jurču. Es pieļauju, ka jaunais vadītājs ar Jurču nesadzīvos. Atminēsimies vēsturi. Vieni KNAB darbinieki Vienotībai pieslēdzās caur tā dēvēto Viņķeles klanu, otri - caur Loskutovu. Beigās sanāca tā, ka abu klanu pārstāvjiem nācās stādāt kopā. Viņi uzvedās kā zirnekļi burkā un sāka savā starpā ēsties. Loskutovs ir ieinteresēts noturēt KNAB savu ietekmi. Tā ir Loskutova viltība jauno vadītāju vilkt ārā uz atklātību, uz publisko telpu, un tad visu notiekošo KNAB pataisīt par politiku, nevis par korupcijas apkarošanu.»

Jāvēro pirmie soļi

N. Vilnītis aicināja vērot jaunā KNAB priekšnieka pirmos darba soļus. Proti, vai viņš reabilitēs iepriekš izmestos un sodītos KNAB darbiniekus, vai arī veiks reorganizāciju, pieņems darbā jaunus speciālistus un komplektēs savu komandu. «Būtu labi, ja politiķi vismaz gadu netraucētu Straumem strādāt, lai viņš pagūtu veikt reorganizāciju un ievirzītu biroja darbu produktīvā gultnē,» pauda bijušais KNAB šefs.

Konkursa komisija 31. maijā paziņoja, ka KNAB priekšnieka amatam izvēlēts J. Straume. Kā norāda aģentūra LETA, 1976. gadā dzimušais J. Straume vairāk nekā 16 gadus strādājis MIDD, no tiem desmit gadus - pārvaldes priekšnieka amatā. Pirms tam viņš strādājis Valsts policijas Organizētās noziedzības un apkarošanas birojā. J. Straume piedalījies starptautiskās misijās, pārstāvējis Latviju un MIDD NATO institūcijās. J. Straume ir absolvējis Latvijas Policijas akadēmiju, iegūstot profesionālo maģistra grādu un jurista kvalifikāciju.