Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Latvijā

APTAUJA: Uzņēmējiem labs noskaņojums

© Dmitrijs SUĻŽICS, F64 Photo Agency

Ar bankas Citadele zīmolu veiktajā uzņēmēju aptaujā pozitīvu atbilžu pārsvars šā gada 1. ceturksnī atgriezies kopš ilga laika – kopš 2014. gada 2. ceturkšņa.

Ar sākumā Parex un tagad Citadeles zīmolu veiktā aptauja turpinās kopš 2004. gada sākuma, un savu saistību ar norisēm Latvijas ekonomikā tas paguvis pierādīt. Tagad, lūk, fakts, ka indekss pieaudzis par 4,1 punktu un rezultātā kaut par puspunktu pārsniedzis 50 punktu atzīmi skalā, kur 100 punktu būtu tad, ja visi aptaujātie 750 uzņēmumu īpašnieki un vadītāji uz visiem jautājumiem būtu atbildējuši, ka viņu uzņēmumiem iet labāk nekā iepriekš un nākotnē ies vēl labāk nekā tagad. Tāda vienprātība, protams, nav iespējama kaut vai tāpēc, ka viens uzņēmums savu peļņu gūst no cita uzņēmuma maksājumiem. Faktiski indekss ir svārstījies starp 61,12 punktiem 2005. gada 1. ceturksnī un 31,16 punktiem 2009. gada 2. ceturksnī. Tagadējais uzrāviens vismaz kvantitatīvi atkārto to pašu, kā 50 punktu līnija tika šķērsota 2010. gada 3. ceturksnī. Pēc tam indekss divus gadus svārstījās virs un zem 50 punktu līnijas, vēlāk divarpus gadus bija stabili virs tās un tikpat ilgu laiku līdz šā gada 1. ceturksnim - zem tās.

Ne atsevišķu cilvēku, ne sabiedrības kopējais noskaņojums nevar nesvārstīties un nevar arī nemitīgi atrasties negatīvu noskaņu zonā.Konkrētajā gadījumā pārāk ilgi negatīvā noskaņā palikušie uzņēmēji un uzņēmumu vadītāji droši vien maina savas sociālās lomas - var kandidēt vēlēšanās, var sacerēt dzeju un var aizbraukt no Latvijas, ja citur saredz labākas perspektīvas. Šo uzņēmēju vietā nāk citi uzņēmēji, kas sāk savu darbību ar lielām cerībām. Drošas pārliecības par viņu sekmēm nav, bet lai visiem veicas!

***

Komentāri par Citadele Index Dana Reizniece-Ozola, finanšu ministre:

- Mūsu ekonomika ir ļoti atkarīga no ES palīdzības fondiem. Tiklīdz naudas no tiem nav, tā iet uz leju ne tikai uzņēmēju noskaņojums, bet visa ekonomika. Tāpēc mums tagad ir jāizmanto gadi, kad fondu nauda ir, lai sagatavotos periodam, kad tās būs maz vai nemaz. Viens no soļiem uz gatavību iztikt bez ES palīdzības ir mūsu iecerētā nodokļu reforma, bet nevajag domāt, ka tā viena pati atrisinās visu.

Guntis Beļavskis, bankas Citadele valdes priekšsēdētājs:

- Neko nedod tāda spēle hokejā, kurā mēs esam vadībā ar trīs pret nulli, ja nespējam šo pārsvaru nosargāt līdz spēles beigām. Uzņēmēju aptaujas rezultāti parāda, ka uz šo brīdi pārsvars mums ir, bet visu iespējams zaudēt, ja arī valdība nenāks laukumā un kārtīgi necīnīsies. Tomēr nav iemeslu, kāpēc lai tā nenotiktu. Ceru uz Latvijas valsts simtgadi kā tik pozitīvu notikumu, kas virzīs valsti uz priekšu.

Valters Bruss, lauksaimniecības uzņēmuma, viesnīcas, restorāna un alus ražotnes īpašnieks:

- Katru pavasari zemnieki gaida vienu un to pašu, ka lietus līs tad, kad vajag, un nelīs, kad nevajag. Pēc tam viss izrādās sarežģītāk, bet līdz daudzmaz pieņemamam rezultātam nonākam. Viesmīlībā gaidas pēc labākiem laikiem ir vēl izteiktākas. Ceram, ka ekonomiskā attīstība ļaus cilvēkiem tērēt vairāk naudas tam, kas nav pirmās nepieciešamības preces un pakalpojumi.