Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Vērtēs iedzīvotāju iniciatīvu par PET pudeļu depozīta sistēmu

© Rūta Kalmuka/ f64 photo agency

Saeimas Vides un klimata politikas apakškomisijas sēdē šodien plkst.11.40 paredzēts skatīt iedzīvotāju iniciatīvu par iespēju saņemt atlīdzību par PET pudeļu un citu dzērienu iepakojumu nodošanu.

Saeima Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija varētu mudināt šo iniciatīvu nodot izvērtēšanai Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā (VARAM). Komisija pagaidām vēl nav balsojusi par lēmuma projektu, ko piedāvāt Saeimai, un tas ir jāizdara līdz 10.jūnijam. Komisijas vadītājs Vitālijs Orlovs (S) plāno sagatavo lēmumprojektu, par ko būs jālemj komisijai. Orlovs norādīja, ka deputāti šo iniciatīvu varētu nodot VARAM, uzdodot izvērtēt Lietuvas pieredzi šajā jautājuma.

Rūta Kalmuka/ f64 photo agency

Iniciatīvas autori mudina Saeimu lemt par PET pudeļu un citu dzēriena iepakojumu depozītu sistēmas izveidi Latvijā. Tiek uzsvērts, ka Igaunijā un Lietuvā ir ieviesta dzērienu iepakojumu depozītu sistēma, kura paredz, ka iedzīvotāji saņem atlīdzību, ja nodod izlietotās stikla pudeles, PET pudeles un skārdenes. "Latvijā šādas sistēmas nav, līdz ar to mūsu apkārtne tiek pastāvīgi degradēta, jo būsim godīgi paši pret sevi - ne visiem iedzīvotājiem šķiet būtiski uzturēt tīru apkārtējo vidi un Latvijas dabu," pauž idejas pārstāvji.

Atbildīgā ministrija vairākkārt ir izvērtējusi līdzīgus priekšlikumus, taču allaž noraidījusi, apgalvojot, ka depozīta sistēmas ieviešana būtu pārāk dārga.