Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Austrumu slimnīca pierāda savu gatavību ārkārtas situācijām

© Austrumu slimnīca

Militāro mācību “Guardian Response” laikā Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas mediķi apliecināja gatavību sniegt neatliekamo palīdzību lielam skaitam cietušo vienlaikus, vēsta Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīca.

Militāro mācību ietvaros 27. maijā tika izspēlēti trīs negaidījumi - sprādzieni Daugavpilī un Kuldīgā un apšaude Rēzekne. Cietušie atbilstoši sagrimēti ar helikopteriem tika nogādāti Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā. Trīs helikopteri pāris stundu laikā atveda pavisam 38 cietušos ar dažādiem ievainojumiem, tai skaitā sprādzienā norautām ekstremitātēm, smagiem apdegumiem, galvas traumām un šautām brūcēm.

Austrumu slimnīca

„Informācija par cietušo skaitu un gūtajām traumām, ko saņēmām no negadījumu vietām, ik pēc brīža mainījās gluži kā tas notiek dzīvē,” stāsta Austrumu slimnīcas Neatliekamās medicīnas un pacientu uzņemšanas klīnikas vadītājs Aleksejs Višņakovs. Spriežot pēc reālistiski veidotajiem ievainojumiem, cietušo stāstītā un citiem faktoriem, mediķi izvērtēja, kuriem palīdzība būtu sniedzama vispirms, bet kuri var gaidīt. „Viss tika darīts kā īstenībā. Cietušos, protams, neoperēja, bet, ja brigāde kopā ar cietušo devās uz operāciju zāli, tad uz prognozējamo operācijas laiku atpakaļ neatgriezās,” skaidro Višņakovs.

Austrumu slimnīca

Mācību organizatori bija sarūpējuši vairākus negaidītus pavērsienus, lai mediķiem uzdevumu veikšanu padarītu sarežģītāku. „Steidzoties palīgā pēdējiem 14 atvestajiem cietušajiem, helikopters "CH-47 Chinook" stāvēja tiem līdzās ar ieslēgtiem rotoriem. Mediķiem bija grūti sarunāties un saklausīt cietušo sacīto, traucēja arī rotoru radītā spēcīgā gaisa plūsma. Tomēr, neraugoties uz dažādiem sarežģījumiem un lielo cietušo skaitu, Austrumu slimnīcas mediķi ar visu tika galā pat labāk, nekā varētu gaidīt,” stāsta Neatliekamās medicīnas un pacientu uzņemšanas klīnikas vadītājs.

„Mēs vienmēr labprāt piedalāmies šādās mācībās, jo tās sniedz iespēju pārbaudīt, vai spējam tikt galā ar lielu skaitu cietušo vienlaikus, un trenēt personāla gatavību šādiem negadījumiem realitātē. Turklāt dalība šādās vērienīgās mācībās no slimnīcas neprasa nekādus finansiālus ieguldījumus. Pašiem nodrošināt reālistiskas mācības ar lielu cietušo skaitu bez ievērojama finansējuma nav iespējams,” saka Višņakovs.

Austrumu slimnīca

Tā kā mācības norisinājās brīvdienā, Austrumu slimnīcas Neatliekamās medicīnas un pacientu uzņemšanas klīnikā atradās tikai dežūrpersonāls, kuram bija jāgādā arī par citiem pacientiem, tādēļ ievērojams skaits mediķu tika izsaukts no mājām. „Visi mobilizētie mediķi ieradās aptuveni stundas laikā. Nešaubos, ka reālas nelaimes gadījumā tas notiktu vēl ātrāk,” saka Višņakovs.

„Personāls ir Austrumu slimnīcas lielākais spēks, taču mācību laikā radās zināmas bažas par tehnisko nodrošinājumu. Jā, šoreiz visa pietika, taču, ja cietušo skaits būtu vēl lielāks, varēja gadīties, ka pietrūkst monitoru, portatīvo mākslīgās plaušu ventilācijas aparātu un cita aprīkojuma,” atzīst Višņakovs.

Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīca ir lielākā daudzprofilu ārstniecības iestāde Latvijā, kas spēj nodrošināt neatliekamo palīdzību vislielākajam smagi ievainoto skaitam. Arī realitātē Austrumu slimnīcas mediķiem ir bijis jātiek galā ar daudziem smagi cietušiem pacientiem vienlaikus, piemēram, pēc lielveikala „Maxima” traģēdijas, taču tik liels smagi ievainoto skaits kā militārajās mācībās nav slimnīcas ikdiena.

ASV armijas sadarbībā ar Latvijas Zemessardzi rīkoto mācību “Guardian Response” mērķis bija trenēt militārā un civilā sektora sadarbību krīzes gadījumā. Mācību dalībnieki pilnveidoja iemaņas dzīvību glābjošo pasākumu veikšanā, kā arī smagi cietušu pacientu transportēšanā.