Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Lai ālētos, pusaudži īrē viesu namus. Kur skatās izīrētāji?

© f64

Kāda mamma nejauši atklāja, ka viņas nepilngadīgais dēls piedalās jauniešu tusiņos, kas tiek rīkoti viesu namos un, iespējams, arī dzīvokļos Rīgā un galvaspilsētai tuvā apkaimē. Kad puika jau kuro reizi aizbildinājās, ka viesosies pie drauga, vienā no ciemošanās reizēm vecāki kļuva aizdomīgi un izspieda atzīšanos, kur viņš īstenībā atrodas. Aizbrauca un ieraudzīja, ka kompānija ir iereibusi, liela un neklausīga. Nepilngadīgie viesu namu bija noīrējuši uz nakti, sametot naudu. Dēls noteicis, ka nemaz tik dārgi nesanākot, ja maksātāju esot daudz.

Sieviete atzinās, ka jutusies apjukusi - dēls, kuram līdz pilngadībai vēl daži gadi jāpaaugas, mājās nebraucis, bet palicis kopā ar pārējiem. Pieaugušā - neviena. Viņš apgalvojis, ka viss būs kārtībā, paši saprotot, ko darot, un vispār - esot tikpat kā pieauguši. Tajā reizē viss vairāk vai mazāk bija kārtībā, vismaz policija netika iesaistīta. Toties citā reizē Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests skopi informēja, ka slimnīcā nogādāti divi pārdzērušies pusaudži - 14 un 15 gadu veci. Viņiem konstatēta toksiska alkohola iedarbība, bet Neatkarīgā noskaidroja, ka kopumā tajā reizē un vietā reibumā bijuši desmit pusaudži. Jau minētās sievietes dēls todien palika mājās, bet par šo gadījumu bija informēts - tie bija viņa paziņas. Nesen puikas mamma uzzināja, ka pēdējā brīdī viena nakts ballīte esot nojukusi, jo dzīvokļa izīrētājs ieraudzījis, ka maksātāji ir nepilngadīgie, turklāt viņiem noteiktajā laikā pietrūcis naudas, jo visi viesi nebija atnākuši. Dzīvokļa īpašnieks teicis, lai viņam piezvana, kad nolīgtā summa būs savākta, bet telefonu nav cēlis. Pusaudži tonakt atrada citu mitekli.

Arī Neatkarīgā pārliecinājās, ka tā nav problēma. Sludinājumu portāls www.ss.lv piedāvā gana iespēju - dzīvokļus, pat divistabu, uz diennakti Rīgā izīrē pat par 20 eiro. Ir arī par 55 eiro, bet, ja svinētāju ir vismaz desmit, tad uz galviņu - tāds nieks vien. Izlases veidā pāršķirstot dzīvokļu un viesu namu īres sludinājumus, Neatkarīgā tikai pie viena no tiem atrada piebildi, ka dzīvoklis nav paredzēts tusiņiem. Nepilngadīgā zēna mamma nestrīdas - protams, ka vecāki ir atbildīgi par to, ko dara viņu bērni, bet vienlaikus jautā, kāda atbildība paredzēta viesu namu un dzīvokļu izīrētājiem, ja viņi skaidri un gaiši redz, ka par mājvietu uz vienu nakti maksā nepilngadīgo bars?

Valsts policijas atbilde ir korekti vispārīga: «Viesnīcu un viesu namu īpašniekiem ir regulāri jāsniedz informācija policijai par viesiem, kas īrē telpas. Protams, ne vienmēr īpašnieki rīkojas atbilstoši likuma prasībām un šādas ziņas par visiem klientiem neiesniedz, it īpaši, ja telpas tiek izīrētas nepilngadīgajiem. Jāpiemin, ka 18 gadus nesasniegušām personām telpas izīrēt nedrīkst.»

Uz jautājumu par to, vai un kā iespējams vērsties pret telpu izīrētāju nepilngadīgajiem, atbilde ir, ka katrs gadījums tiek vērtēts individuāli, taču parasti izīrētājs ir saucams pie administratīvās atbildības. Uz šādiem izsaukumiem dodas pašvaldības policisti, bet izīrētājus un nepilngadīgos iedzērājus visbiežāk pieķer tad, ja viņi skaļi trokšņo un traucē kaimiņiem. Ja neviens nesūdzas, tad reālo šādu pārkāpumu skaitu var tikai minēt.