Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Latvijā

Policija atgādina: 7 lietas, kas jāzina velosipēdistiem

© Vladislavs Proškins/ F64 Photo Agency

Valsts policija atgādina par septiņiem ļoti būtiskiem punktiem, kas velosipēdistam ir jāzina, un, kam jāpievērš uzmanība, piedaloties ceļu satiksmē. Šie septiņi izceltie punkti nereti ir galvenie iemesli, kādēļ notiek ceļu satiksmes negadījumi, kuros iesaistīti velosipēdisti.

No šā gada 1.maija līdz 22.maijam fiksēts 61 ceļu satiksmes negadījums, kuros ievainoti 43 velosipēdisti, bet bojā gājuši divi. Salīdzinot ar pērnā gada tādu pašu periodu - fiksēti 106 ceļu satiksmes negadījumi, kuros ievainoti 80, bet bojā gājis viens velosipēdisti. Tāpat arī jāuzsver, ka samazinājies velosipēdistiem sastādīto administratīvo pārkāpumu protokolu skaits. Lai arī statistikas dati liecina, ka ceļu satiksmes negadījumu skaits, kuros iesaistīti velosipēdisti, ir krietni samazinājies, policija aicina būt modriem un vērīgiem.

Pievērs uzmanību:

Uzmanies pie māju iekšpagalmu izbrauktuvēm un iebrauktuvēm; daudzdzīvokļu māju pagalmu teritorijās!

Viena no bīstamajām situācijām, kur bieži notiek negadījumi, ir māju iekšpagalmu izbrauktuves un iebrauktuves, tāpat arī daudzdzīvokļu māju pagalmu teritorijas. Šajās vietās kā velosipēdistiem tā arī autovadītājiem ir jābūt īpaši vērīgiem un uzmanīgiem, rūpīgi jānovērtē situācija. Ir būtiski atcerēties, ka, braucot māju pagalmos, var rasties dažādas nestandarta situācijas, tādēļ papildu piesardzība par ļaunu nenāks ne autovadītājiem, ne velosipēdistiem un gājējiem.

Izvēlies atbilstošu ātrumu!

Diezgan regulāri notiek negadījumi, kad velosipēdisti savā starpā saskrienas, jo neizvēlas atbilstošu braukšanas ātrumu. Braucot pa ietvi ir jādod ceļš gājējiem, taču tas bieži vien netiek ievērots. Ir gadījumi, kad uzbraucot gājējam, velosipēdists pamet negadījuma vietu, tādējādi nav iespējams identificēt šo velosipēdistu. Ja notikusi sadursme, nepamet notikuma vietu, pārliecinies, vai pārējiem negadījumā iesaistītajiem viss kārtībā.

Velosipēdistiem ir jāpārvietojas pa tiem paredzēto infrastruktūru, bet, ja tādas nav, tad pa brauktuvi vai izņēmuma gadījumā - pa ietvi, kur jebkurā gadījumā priekšroka ir gājējiem.

Tā kā gājējiem ir priekšroka uz ietves, tad velosipēdistiem ir jāizvēlas atbilstošs braukšanas ātrums, kas netraucē un neapdraud gājējus.

Ceļu satiksmes noteikumu 202. punkts nosaka, ka velosipēdu vadītājiem jābrauc ar ātrumu, kas neapdraud ceļu satiksmes drošību. Velosipēdu vadītājiem atļauts šķērsot brauktuvi pa ietves vai nomales iedomāto turpinājumu, kā arī, netraucējot gājējus, - pa gājēju pārejām. Pirms brauktuves šķērsošanas velosipēdu vadītājiem laikus jāsamazina braukšanas ātrums un, ja tas nepieciešams ceļu satiksmes drošībai, jāaptur velosipēds. Šķērsojot brauktuvi pa ietves iedomāto turpinājumu, velosipēdu vadītājiem jābrauc ar ātrumu, kas nepārsniedz gājēju pārvietošanās ātrumu un jādod ceļš transportlīdzekļiem, kas brauc pa šķērsojamo ceļu.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā