Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Ašeradens: Latvijas ekonomikā vērojama izaugsme

© f64

Šodien notikušajā Latvijas valdības un Ārvalstu investoru padomes Latvijā (ĀIPL) augsta līmeņa tikšanās laikā Ministru prezidenta biedrs, ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens informēja klātesošos par valdības paveikto reformu īstenošanā, kā arī plānoto biznesa vides uzlabošanai.

"Latvijas ekonomikā vērojama izaugsme - šā gada 1. ceturksnī iekšzemes kopprodukts audzis par 3,9%, gada pirmajos mēnešos eksports audzis par 10%, savukārt bezdarba līmenis sasniedzis zemākos rādītājus piecu gadu laikā. Tāpēc šis ir īstais laiks, kad, runājot ĀIPL vārdiem, "ir jādara"! Ir īstais laiks mainīt Latvijas ekonomikas raksturu. Ceļā uz modernu ekonomiku - uz viedvalsti, mums ir jāiegulda ekonomikas atvērtībā, veidojot tādu biznesa vidi, kas stimulē uzņēmumu konkurētspēju, eksportu un inovācijas," tikšanās laikā uzsvēra ministrs.

"Mūsu ekonomikas fokuss mainās - mēs attālināmies no lēta darbaspēka zemes un līdz ar valsts simtgadi Latvijai sāksies jauns gadsimts. Viedvalsts fokuss palīdzēs mums izrauties no vidēju ienākumu slazda, veicinot uzņēmumu un arī valsts pārvaldes pāreju uz digitalizācijā un inovācijās balstītu darbību," norādīja ministrs.

Tikšanās laikā Ašeradens uzsvēra, ka valdības prioritātes uzņēmējdarbības vides uzlabošanā šobrīd ir likumdošanas uzlabošana, atvērtības investoriem sekmēšana, klientorientētas valsts pārvaldes izveide, inovāciju un digitalizācijas veicināšana, kā arī nodokļu sistēmas konkurētspējas nodrošināšana, vienlaikus turpinot darbu pie ēnu ekonomikas izskaušanas.

Prioritārie virzieni, kādos Ekonomikas ministrija turpinās strādāt, lai veicinātu pāreju uz augstas pievienotās vērtības ekonomiku, ir produktivitātes celšana, cilvēkkapitāla vairošana, investīciju piesaiste un eksporta kāpināšana. Ministrijas mērķis ir līdz 2020. gadam palielināt investīciju apjomu pētniecībā un attīstībā līdz 1,5% no IKP, inovatīvu uzņēmumu īpatsvaru ekonomikā līdz 40%, augstu tehnoloģiju produktu īpatsvaru kopējā eksportā līdz 11%, piesaistīt vismaz 10 nozīmīgus ārvalstu investīciju projektus, kā arī panākt, ka Latvija ir jaunuzņēmumu izvēle Nr.1 Baltijā.