Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

Aicina palīdzēt ar vēzi sirgstošiem cilvēkiem

© F64, attēlam ir ilustratīva nozīme

Uzzinot par saslimšanu ar vēzi, cilvēkiem ir nepieciešama ne vien fiziska ārstēšana, bet arī emocionāla palīdzība. Tieši tāpēc Latvijā tiek īstenots jauns projekts, kurā aicina pieteikties brīvprātīgos, kas vēlas palīdzēt ar vēzi slimiem cilvēkiem, vēsta raidījums "4. studija".

Jau gadiem ilgi mediķi, kas dienu no dienas strādā ar vēzi sirgstošiem pacientiem, izjūt, cik ļoti slimnīcā noderētu palīdzīgas rokas. Ārstu un medmāsiņu noslogojums ir tāds, ka neatliek laika, lai parunātu un uzklausītu katra slimnieka emocionālās sāpes, kas nereti nāk līdz ar fiziskajām sāpēm. Latvijas onkoloģijas centra ķīmijterapijas nodaļas vadītāja Signe Plāte stāsta: "Latvija šajā ziņā atkal ir izņēmuma valsts. Visur citur stacionāros, kur ir smagi pacienti, ir brīvprātīgo kustība, kas, protams, prasa lielu dara ieguldījumu, lai šos cilvēkus apmācītu un lai viņi varētu šo darbu veikt, bet pacienti reizēm vēlas vienkārši dzīvu cilvēku, kuram izstāstīt savu sāpi."

Protams, slimnīcā strādā sociālie darbinieki, bet pēdējo gadu laikā pacientu skaits ir ievērojami pieaudzis un visiem nepietiek laika, tāpēc arī Latvijā ir dzimusi ideja par brīvprātīgo kustības izveidi. RAKUS ārsts un kapelāns Juris Meijers stāsta: "Tas, ko varētu darīt šie brīvprātīgie, ir tas, ka viņi varētu būt ar šiem slimniekiem kopā, ar viņiem blakus, tādā veida varbūt kliedējot viņu problēmas. Ir ļoti svarīgi, ka cilvēki saņem arī šāda veida palīdzību."

Tomēr ir jāsaprot, ka šāda veida brīvprātīga darbs nav viegls un sirdī ir jābūt aicinājumam palīdzēt ar vēzi slimajiem cilvēkiem. Sīkāku informāciju par pieteikšanās iespējām var izlasīt mājaslapā gimenesmaja.com