Otrdiena, 19.marts

redeem Jāzeps

arrow_right_alt Latvijā

"Rimi" lūdz no valdības 6,4 miljonus lielu nodokļu atlaidi

© Mārtiņš ZILGALVIS, F64 Photo Agency

Zviedru koncerns ICA Gruppen, kura pērnā gada tirdzniecības ieņēmumi ir lielāki nekā Latvijas valsts budžets, vēlas saņemt dāvaniņu savai meitai: 6,4 miljonus lielu nodokļu atlaidi saistībā ar jaunā Rimi loģistikas centra būvniecību. Latvijas valdība kavējas ar piekrišanu.

Ministru kabineta sēžu darbakārtībā šis jautājums bijis jau atkārtoti iekļauts, izskatīts un atkal atlikts. Ekonomikas ministrija pagaidām komentārus nesniedz - šis esot sensitīvs komerciālas dabas jautājums. Tādēļ arī iepriekš valdībā apspriests aiz slēgtām durvīm.

Rīkojuma projekts gan ir publiski pieejams dokuments. Tajā minēts iesniegtā projekta nosaukums Baltijas valstu galvenā loģistikas centra attīstība Rīgā. Aprakstīti likumu panti, kas valdībai ļauj saistībā ar investīciju projektiem piešķirt uzņēmumu ienākumu nodokļa atlaidi. Aprēķināta arī summa, kas MK rīkojuma izdošanas gadījumā nodokļa atlaides veidā tiks uzdāvināta uzņēmumam Rimi Latvia. «Ministru kabinets nolemj:

2.1. atbalstīt projektu ar sākotnējo ilgtermiņa ieguldījumu attiecināmo izmaksu summu 25 585 000 eiro apmērā un piešķirt tam atbalstāmo investīciju projekta statusu;

2.2. noteikt sabiedrībai projekta ietvaros piemērojamo uzņēmumu ienākuma nodokļa atlaidi 25% apmērā no sākotnējo ilgtermiņa ieguldījumu summas, bet ne vairāk kā 6 396 250 eiro.»

Plašāku skaidrojumu par investīciju ieceri un iemesliem, kādēļ valdībai prasīta nodokļu atlaide, Neatkarīgajai sniedza Rimi pārstāve Inga Bite:

«Latvijas likumdošana paredz, ka liela mēroga modernizācijas un darbības paplašināšanas investīciju projektiem uzglabāšanas un noliktavu saimniecības nozarē, kas sniedz ieguldījumu valsts tautsaimniecībā, tiek piešķirta uzņēmumu ienākuma nodokļu atlaide. Rimi četru gadu laikā Rīgā plāno uzcelt Baltijā lielāko loģistikas centru ar kopējo investīciju ieguldījumu 75 miljoni eiro. Tādējādi tiks radītas 600 jaunas darba vietas Latvijā un loģistikas pakalpojumu eksports pieaugs par 147%.»

Ar projekta pieteikumu Ekonomikas ministrijā uzņēmums vērsies jau pērn. Iecere esot vērienīga, tāpēc nācies precizēt informāciju. Aprīlī ministrija virzījusi pieteikumu uz valdību.

Protams, apstākļos, kad jaunās nodokļu politikas dēļ valsts ieņēmumos jau tāpat sagaidāms kritums, taisīt tajos vēl vienu robu valdībai ir sāpīgi. Jo īpaši, ja lūdzējs ir bagātāks par pašu devēju.

Rimi Latvia ir Zviedrijas mazumtirgotāja ICA Gruppen meitas uzņēmums Latvijā. Un tie nav tikai pārtikas veikali, bet arī aptiekas, banka, nekustamie īpašumi, mājas preču veikalu tīkls. Vairāk nekā 22 000 strādājošo. Pagājušā gadā koncerna NETO pārdošanas ienākumi (pēc nodokļu nomaksas) bija ap 103,7 miljardiem zviedru kronu, kas, pārrēķināti mūsu naudā, pārsniedz 10,64 miljardus eiro. Tātad vairāk nekā Latvijas valsts gada budžets.

Baltijā saimnieko Rimi Baltic ar 264 veikaliem un 15,9% lielu tirgus daļu.

Savukārt tieši Latvijā zviedriem ir 119 veikalu. Milzīga saimniecība un vērienīgi attīstības plāni, kuros sava artava tiek lūgta arī no Latvijas valsts. Darba grupā, kas izvērtē lielo investīciju projektu nodokļu atlaižu pieprasījumus, darbojas arī Finanšu ministrijas pārstāve. Izvērtējumā konstatēts, ka viss atbilst likumiem, iebildumiem pamata neesot. Finanšu ministrijas nodokļu speciālisti pieprasījumu saskaņojuši. Tomēr viņu viedoklim faktiski ir tikai rekomendējošs raksturs, jo politiķi ir tiesīgi lemt pēc saviem ieskatiem. Kaut kādu iemeslu dēļ viņi kavējas.

***

Par projektu:

Tiks paplašināts esošais Rimi loģistikas centrs, kas kļūs par galveno uzņēmuma loģistikas centru Baltijā. Tieši no šā centra tiks organizēta visa Baltijas preču plūsma. Patlaban esošās uzņēmuma noliktavas telpas Augusta Deglava ielā Rīgā pieaugs par 42 630 kvadrātmetriem, kopumā sasniedzot 69 130 kvadrātmetru. Kopējā telpu platība, iekļaujot arī administratīvo un biroju korpusu, būs apmēram 94 000 kvadrātmetri.

Informācija: Rimi