Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Jaunieši par nelielu algu strādāt negrib

© Ekrānšāviņš no avīzes

Latvijā visvairāk bezdarbnieku ir vecumā no 25 līdz 34 gadiem. Jauniešu vidū bezdarbnieku ir mazāk, tomēr starp Baltijas valstīm Latvijā tas ir visaugstākais.

Centrālās statistikas pārvaldes publiskotie darbaspēka apsekojuma rezultāti liecina, ka Latvijā šogad pirmajā ceturksnī bija 91 300 bezdarbnieku, kas ir 9,4% no ekonomiski aktīvajiem iedzīvotājiem. Salīdzinājumā ar 2016. gada attiecīgo periodu Latvijā bezdarba līmenis ir samazinājies par 0,9 procentpunktiem, bet salīdzinājumā ar iepriekšējo ceturksni - 2016. gada ceturto ceturksni - bezdarba līmenis ir pieaudzis par 0,1 procentpunktu.

Pēdējo piecu gadu laikā bezdarba līmenis Latvijā pārsniedz Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu vidējo rādītāju (izņemot 2015. gada 1. ceturksni, kad tas bija vienāds), un Latvijā joprojām saglabājas arī augstākais bezdarba līmenis Baltijas valstīs - Igaunijā bezdarba līmenis bija 5,6%, bet Lietuvā - 8,1%.

Tomēr Statistikas pārvaldes dati arī liecina, ka 2017. gada pirmajā ceturksnī par 7,1 procentpunktu samazinājies ilgstošo bezdarbnieku īpatsvars, proti, no 45,5% 2016. gada pirmajā ceturksnī līdz 38,4% 2017. gada pirmajā ceturksnī. Finanšu ministrija prognozē, ka arī turpmākajos ceturkšņos bezdarba līmenis Latvijā turpinās samazināties, ko veicināšot straujāki ekonomikas attīstības tempi. Tajā pašā laikā nodarbināto skaita pieaugumu turpinās ierobežot darbspējas vecuma iedzīvotāju skaita samazināšanās, līdz ar to ekonomikas izaugsme balstīsies galvenokārt uz produktivitātes un investīciju pieaugumu, kamēr strādājošo skaits saglabāsies pagājušā gada līmenī, pieļauj FM.

Savukārt jauniešu bezdarba līmenis šā gada pirmajā ceturksnī bija 17,3%, kas ir par 2,3 procentpunktiem augstāks nekā pirms gada un par 1,5 procentpunktiem augstāks nekā 2016. gada 4. ceturksnī. Gada laikā jauniešu bezdarbnieku skaits ir palicis nemainīgs, bet, salīdzinot ar 2016. gada 4. ceturksni, to skaits ir palielinājies par nepilnu tūkstoti. 11,8 tūkstoši jeb 12,9% no visiem bezdarbniekiem bija jaunieši vecumā no 15 līdz 24 gadiem. To īpatsvars kopējā bezdarbnieku skaitā gada laikā palielinājies par 1,3 procentpunktiem, bet, salīdzinot ar 2016. gada 4. ceturksni, - par 0,9 procentpunktiem.

Pirmajā ceturksnī 37% no visiem jauniešiem bija ekonomiski aktīvi, t. i., bija nodarbināti vai aktīvi meklēja darbu (bezdarbnieki), bet 63% jauniešu bija ekonomiski neaktīvi - pārsvarā vēl mācījās un darbu nemeklēja.

Par jauniešu bezdarbu ir norūpējusies Latvijas Darba devēju konfederācija, kura kopā ar SIA CocaCola HBC Latvija īsteno kopprojektu #PanākumuSkola, ar kuru cer iedvesmot jauniešus dalībai darba tirgū. LDDK ģenerāldirektore Līga Meņģelsone skaidroja, ka Latvijā trūkst darbaspēka un sabiedrība noveco, tāpēc svarīgi nodrošināt, ka jaunieši ir ieinteresēti palikt Latvijā, kā arī vēlētos veidot savus uzņēmumus tieši šeit. Liels darbinieku trūkums ir informācijas un komunikāciju tehnoloģiju, kokrūpniecības, pārtikas tehnoloģiju un farmācijas nozarēs. LDDK ir apņēmības pilna apmeklēt reģionus un iedvesmot darba devējus iesaistīties darbā ar jauniešiem.

Nodarbinātības valsts aģentūras un RAIT veiktais pētījums liecina, ka 57% nenodarbināto jauniešu nav motivācijas, bet 90% uzskata, ka atalgojums par darbu ir nepietiekams. Projekta īstenošanas laikā iecerēts jauniešiem parādīt, ka nauda ir tikai viens no motivācijas avotiem.

***

Viedoklis

Līga Meņģelsone, LDDK ģenerāldirektore:

- Zinoša, mērķtiecīga un darba tirgum sagatavota jaunatne ir mūsu nākotne, tāpēc būtiski jau laikus jauniešiem sniegt visu nepieciešamo atbalstu turpmākās karjeras veidošanā. Latvijas Darba devēju konfederācija vienmēr ir uzsvērusi, cik svarīgi ir darba tirgū nodrošināt kvalificētu darbaspēku, informējot jauniešus par to, kurās nozarēs un kādās profesijās ir vislielākais darbinieku pieprasījums. Iesaistoties vairākos ar izglītību un nodarbinātību saistītos projektos un aktivitātēs, vēlamies motivēt ne tikai jauniešus, bet arī darba devējus ieguldīt mūsu nākotnes attīstībā.