Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Rosinās lemt par Latvijas kā dalībvalsts statusu Eiropas Kodolpētījumu organizācijā

© scanpix

Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) rosinās Ministru kabinetu lemt par Latvijas pilntiesīgu Eiropas Kodolpētījumu organizācijas (CERN) dalībvalsts statusu.

Šādu iniciatīvu izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis (V) pauda CERN nedēļas Latvijā atklāšanā.

Latvijas valdības un CERN līgumu par zinātnisko un tehnisko sadarbību augstas enerģijas daļiņu fizikā izglītības un zinātnes ministrs un CERN ģenerāldirektore Fabiola Gianotti Ženēvā (Šveice) parakstīja pērn.

Parakstītais līgums ar CERN paver jaunas un plašākas iespējas Latvijas zinātniekiem, akadēmiskajai videi un studentiem iekļauties vienā no vadošajām zinātnes organizācijām pasaulē, uzsvēra Šadurskis.

scanpix

"Nākamais solis ir kļūt par CERN asociēto un secīgi par pilntiesīgu dalībvalsti, lai Latvijas zinātnieku, augstskolu un pētniecības institūtu iesaiste un sadarbība kļūtu vēl ciešāka, sacīja Šadurskis.

Visu šo nedēļu notiks CERN zinātnes nedēļa Latvijā. Tās laikā CERN zinātnieki lasīs populārzinātniskas lekcijas par CERN darbību un pētījumiem, un ikvienam būs unikāla iespēja interaktīvā izstādē iepazīt Lielā hadronu paātrinātāja tuneli.

Interaktīvajā izstādē, kas līdz 26.maijam būs skatāma RTU Arhitektūras fakultātē, Ķīpsalas ielā 6, būs unikāla iespēja apskatīt Lielā hadronu paātrinātāja tuneļa modeli, kurā, interaktīvi darbojoties, tiks skaidroti daļiņu fizikas pamatprincipi un demonstrēts, kā pasaules izcilākie zinātnieki cenšas gūt dziļāku izpratni par Visuma izcelšanos. Demonstrējumi notiks, izmantojot spēles elementus - žestikulējot, lēkājot, "spēlējot futbolu" ar protoniem, izstādes apmeklētāji varēs novērot, kā Higsa daļiņas piešķir matērijai masu.

Rīt, 23.maijā, CERN delegācija tiksies ar ārlietu ministru Edgaru Rinkēviču (V), bet pēc tam Saeimā - ar parlamenta deputātiem, jo līdztekus izglītojošajam vēstījumam par jaunākajiem zinātnes sasniegumiem CERN nedēļas mērķis - veidot savstarpējus kontaktus, lai Latvija tuvāko gadu laikā kļūtu vispirms par asociēto un pēc tam - par pilntiesīgu CERN dalībvalsti.

Dalībvalsts statuss pavērtu iespējas ne tikai Latvijas zinātniekiem, bet arī uzņēmējiem, kuri savus pakalpojumus varētu piedāvāt CERN. Par industrijas un CERN potenciālo sadarbību tiks spriests 24.maijā plkst.11.30 Latvijas uzņēmēju un CERN pārstāvju apaļā galda diskusijā, kuru būs iespējams vērot arī tiešsaistē "rtu.lv".