Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Vecmātes: Mūs nedzird, nevienu nesatrauc mūsu darba apstākļi, atalgojums

PROTESTĒS. Stradiņa slimnīcas Dzemdību nodaļas vecmātes ir nolēmušas jūlijā atsacīties strādāt pagarināto normālo darba laiku un prasa steidzamības kārtā risināt atalgojuma jautājumu vecmātēm kopumā. To, cik plaša izvērtīsies mediķu protesta akcija, parādīs šī nedēļa un valdības lēmums par veselības nozares finansējumu, kas jāpieņem līdz 1. jūnijam © Kaspars KRAFTS, F64 Photo Agency

Esam aizmirstas, nevienu nesatrauc ne mūsu darba apstākļi, ne atalgojums, Neatkarīgajai saka Stradiņa slimnīcas vecmātes.

Vecmātes, kuras strādā slimnīcā, kas sniedz augsti kvalificētu medicīnisko palīdzību vissarežģītākajos grūtniecības gadījumos, slimnīcā, kas pretendē uz «nozares flagmaņa vārdu». Arī vecmātes līdzīgi kā operāciju un anestēzijas māsas jūlijā nestrādās pagarināto darba laiku, kas nozīmē - vismaz četras dienas jūlijā dzemdību palīdzību slimnīcā sniegt nevarēs.

Stradiņa slimnīcas Dzemdību nodaļas vecmātes ir nolēmušas jūlijā atsacīties strādāt pagarināto normālo darba laiku, kas ir 60 stundu nedēļā. Taču vecmāšu, bez kurām palīdzība grūtniecēm slimnīcā nav iedomājama, prasības neaprobežojas tikai ar arodbiedrības aktualizēto mediķu nostrādināšanu pagarinātajā darba laikā. Jau gada sākumā vecmātes prasīja palielināt darba samaksu - pēc streika pieteikuma Rīgas Dzemdību namā atcēla gan pagarināto darba laiku, gan palielina atalgojumu, bet Stradiņa slimnīcā… vecmātes ir aizmirstas. Neraugoties, ka valsts no šā gada palielinājusi tarifu par dzemdību palīdzību, Stradiņu vecmātēm alga palielināta par 30 centiem… «Mūsu vecmāšu stāstam sākums ir šāgada sākumā, kad Rīgas Dzemdību nama vecmātes paziņoja, ka nestrādās virsstundas, ja par tām nemaksās, kā arī pieprasīja palielināt atalgojumu par stundas likmi no trim uz vismaz pieciem eiro,» stāsta Stradiņu slimnīcas Dzemdību nodaļas vecmāte Linda Mātere. Arī Stradiņa slimnīcas vecmātes uzreiz vērsās pie slimnīcas vadības, Veselības ministrijas ar lūgumu palielināt algu. No slimnīcas valdes saņemts mutisks paskaidrojums par situāciju ar finansējumu medicīnā, bet no Veselības ministrijas vēstule, kurā skaidrots, ka medicīnai, konkrēti slimnīcu neatliekamajai palīdzībai, piešķirti septiņi miljoni eiro papildus, ar ko tad arī var rēķināties. «Diemžēl nekas no tā nav Dzemdību nodaļai, vismaz mēs to neredzam un nejūtam, pat tad, kad jautājām, kā ir ar no šā gada palielināto dzemdību palīdzības tarifu, atcerējās, ka arī personālam ir jāpieliek pie algas, kā rezultātā mums palielināja atalgojumu par 30 centiem,» atklāti stāsta vecmāte L. Mātere.

«Mēs esam ķīlnieki naudai un varai, upuri šajā sistēmā,» secina vecmāte Valentīna Mortukāne, «diemžēl katru dienu jānāk uz darbu, klausoties politiķu melus.» Viņai piekrīt citas vecmātes. Nožēlojami, tas ir vārds, ko sarunā dzirdu vairākkārt, un tajā ietērpts patiess izmisums par to, kas notiek valstī un medicīnā. «Mēs pievienojamies arodbiedrības uzsaukumam, lai gan saprotam, ka, neraujoties pa virsstundām, zaudēsim atalgojumu, taču mēs neatkāpjamies no prasības palielināt vecmātēm atalgojumu no trim eiro līdz vismaz pieciem eiro un uz augšu, atkarībā no specializācijas,» uzsver L. Mātere, jo vecmāšu algu jautājums nav risināts vairākus gadus un virsstundu neapmaksāšana ir tikai viena no problēmām. Vecmātes saka: jā, visticamāk, cietīs pacienti, grūtnieces, taču, vai gadījumos, kad vecmātes strādā diennaktīm, arī necieš palīdzības kvalitāte. Dzemdību nodaļa nevar atteikt nevienai sievietei, jo dzemdībām nevar ieviest kvotas… Jau tagad māsu trūkuma apstākļos ir kavēts dzemdību palīdzības darbs, piemēram, uz akūtu ķeizargriezienu šogad janvārī bija jāgaida divas stundas, jo operāciju māsa bija tikai viena un viņa bija aizņemta citā operācijā. Situācija tika atrisināta, atrodot vecmāti ar pieredzi māsas darbā operācijā. Tādas situācijas nedrīkst notikt.