Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

Salaspils botāniskajā dārzā top interesants eksperiments

© Ekrānuzņēmums no video

Salaspils botāniskajā dārzā tiek veidots interesants zinātniskais eksperiments, kura ietvaros zinātnieki vēlas atdzīvinās sen izmirušu kukaiņēdāju augu - Alpu kreimuli, kas tika iznīcināta līdz ar Staburaga appludināšanu, vēsta "LNT ziņas"

Nacionālā botāniskā dārza vadošā pētniece Dace Kļaviņa botāniskā dārza laboratorijā rāda veirākas mēģenes, kurās no vienas sēkliņas ir pavairoti vairāki izmirušās auga sugas indivīdi. "Kādi pieci, seši ir iegūti no vienas sēklas. Un diezgan lieli. Saknes izveidojuši jau," vēsta D. Kļaviņa.

Ekrānuzņēmums no video

Iepriekš vienīgā zināmā vieta, kur auga Alpu kreimules bija Staburaga klints. Tomēr līdz ar Pļaviņu HES uzbūvēšanu un klints appludināšanu, šī suga Latvijā izzuda pavisam. Alpu kreimule aug uz ļoti nabadzīgiem substrātiem un lai nodrošinātu sev nepieciešamās barības vielas, tā "ēd" kukaiņus. "Lapās ir dziedzermatiņi. kad kukainis uzlaižas uz lapas, viņš tur ielīp un lapas saritinās. Un pamazām tas kukainis tiek sagremots," stāsta D. Kļaviņa.

Lai agu atkal varētu iedzīvināt Latvijā, pagājušajā vasarā zinātnieki devās uz Igauniju, lai ievāktu augu sēklas. Lai gan Alpu kreimule jau paaugusies, dabā to tik ātri vis neizstādīs. Sākumā tā mājvietu atradīs turpat botāniskā dārza oranžērijā - ar cerību, ka ieaugs. Pētnieki saka, ka šis ir pirmais solis iznīkušu sugu atjaunošanā.