Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Latvijā

Sadalītas ceļu nozares Gada balvas

DARBU PAVEIKUŠI: no kreisās SIA Labie koki valdes priekšsēdētājs Edgars Neilands, valsts a/s Latvijas Valsts ceļi valdes priekšsēdētājs Jānis Lange, satiksmes ministrs Uldis Augulis un godalgoto ceļu būves uzņēmumu pārstāvji © Arnis Kluinis

Ceļu speciālisti novērtējuši, kādi pēc pagājušas ziemas izskatās tie Latvijas ceļu posmi un tilti, kuros pagājušajā būvdarbu sezonā ieguldīts visvairāk naudas. Šāda pārbaude un labāko apbalvošana šogad notika jau septīto reizi. Par ceļu būvētāju tikšanās un balvu pasniegšanas vietu šoreiz bija izvēlēta vieta Babītes novadā un šādā pašā vārdā sauktā pagastā, kur līdzās Rīgas – Liepājas šosejai atrodas Babītes Annas baznīca un līdzās tai iekārtojusies SIA Annas koku skola un SIA Labie koki.

Lai gan ceļu būve un uzlabošana ļoti bieži ir saistīta ar koku nociršanu, nekas eksotisks nav arī koku stādīšana un vēl citi ainavas veidošanas un uzlabošanas paņēmieni. Ceļu būvētāji šogad saņēma kaut īsas pamācības, kā to labāk paveikt, bet pasākumu nobeidza ar praktisku nodarbību - skabarža iestādīšanu, ko kopā ar satiksmes ministru Uldi Auguli un valsts a/s Latvijas valsts ceļi valdes priekšsēdētāju Jāni Langi paveica ceļu būves jaunie laureāti.

APLIECINĀJUMS gan ceļu būves kvalitātei Latvijā, gan veiksmīgai skabarža iestādīšanai / Arnis Kluinis

Ar pērnā gada darbiem priekšplānā izvirzījusies ceļu būves lielfirma A.C.B., kas ieguvusi kapitāla kontrolpaketi SIA 8. CBR. Tagad noskaidrojies, ka A.C.B. vislabāk veikusi šosejas asfalta klājumu atjaunošanu, bet 8. CRR - šosejas kapitālo pārbūvi. Pērn A.C.B. centusies, lai maksimāli nemanāma būtu pāreja no Latvijas uz Igauniju 12 km garā Via Baltica posmā no Salacgrīvas līdz Igaunijas robežai. Proti, lai nebūtu pamata kārtējo reizi apgalvot, ka Latvijas robežai nav vajadzīgi nekādi papildus apzīmējumi, jo tā sajūtama atbilstoši ceļu kvalitātei. Savukārt 8. CBR izcēlusies, savedot kārtībā autoceļa Cēsis-Vecpiebalga-Madona posmu no pārvada pār bijušo dzelzceļa līniju līdz Brežģa kalnam. Par šī ceļa posma atpazīstamību parūpējās piebaldzēni ar protesta akcijām, kurās tika demonstrēta arī ceļa sabrukuma pakāpe. Šogad būvdarbi turpinās posmā no Brežģu kalna līdz Vecpiebalgai.

Par pērn ceļu būvē paveikto atzinību izpelnījās arī SIA Saldus ceļinieks, Ceļi un tilti, Binders, Igate un Via. Gada balvu tiltu un ceļa pārvadu būvdarbos izpelnījās SIA Rīgas tilti par tiltu pāri Vircavas upei pie Jelgavas, kā arī LNK Industries Group par gājēju tiltu Babītē pāri Rīgas-Ventspils šosejai un SIA Tilts par piedalīšanos jau minētā ceļa Cēsis-Vecpiebalga glābšanā.