Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Latvija uzņēmusi 60% no solītajiem patvēruma meklētājiem

© Mārtiņš Zilgalvis/ f64 photo agency

Latvija šobrīd uzņēmusi 60% no 531 pārvietojamā patvēruma meklētāja, tāpēc Latvija šobrīd nav tā dalībvalsts, pret kuru Eiropas Komisija (EK) apsver pārkāpuma procedūru par patvēruma meklētāju neuzņemšanu, pavēstīja Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē.

ES pārvietošanas programmas ietvaros Latvija apņēmusies uzņemt 531 personu. Šobrīd no Itālijas, Grieķijas un Turcijas uz Latviju pārvietotas gandrīz 60% jeb 318 personas.

Lielākā daļa ir Sīrijas pilsoņi. Daļai no pārvietotajiem ir piešķirts patvērums Latvijā, bet par pārējiem PMLP vēl lemj vai viņiem pienākas bēgļa vai alternatīvais statuss.

Jau ziņots, ka Eiropas Parlamenta (EP) deputāti pauduši vilšanos par solidaritātes un kopīgas atbildības trūkumu bēgļu uzņemšanā, vienlaikus aicinot dalībvalstis pildīt solījumus uzņemt patvēruma meklētājus no Grieķijas un Itālijas, priekšroku dodot nepavadītiem nepilngadīgajiem.

Attēlam ilustratīva nozīme / F64

Šonedēļ pieņemtā EP rezolūcijā deputāti nosoda pieticīgo veikumu - kaut gan dalībvalstis apņēmušās līdz 2017.gada septembrim no Grieķijas un Itālijas pārcelt 160 000 bēgļu, līdz šim uz citam valstīm pārvietoti tikai 11% paredzētā cilvēku skaita.

Rezolūcijā norādīts, ka Somija un Malta ir vienīgās valstis, kas ir ceļā uz mērķu sasniegšanu, bet Eiropas Komisijai (EK) jāapsver iespēja sākt pārkāpuma procedūras. Tāpat deputāti vienojušies, ka pārcelšanas mehānisma darbība jāpagarina, līdz tiek veiktas reformas Dublinas sistēmā, kas paredz, ka par patvēruma meklētāju atbildīga ir tā ES valsts, kurā viņš ieradies vispirms.

Vienlaikus EP deputāti aicina dot priekšroku nepavadītu bērnu un citu neaizsargātu patvēruma meklētāju uzņemšanai. Viņi norāda, ka līdz šim pārcelts tikai viens nepavadīts nepilngadīgais. Eiroparlamentārieši arī kritizē virkni dalībvalstu par ierobežojošu un diskriminējošu nosacījumu piemērošanu, uzņemot tikai vientuļas mātes, atsakoties uzņemt atsevišķu valstu pilsoņus - piemēram, eritrejiešus, un veicot ļoti izvērstas drošības pārbaudes.

Vairums valstu ievērojami atpaliek no izvirzītajiem mērķiem. Četras valstis uzņēmušas tikai dažus cilvēkus, bet divas atteikušās piedalīties, teikts rezolūcijā. EP uzsver, ka valstīm būs jāturpina patvēruma meklētāju pārvietošana arī tad, ja līdz septembrim neizdosies sasniegt izvirzītos mērķus.

Ņemot vērā 2015.gada vasarā samilzušo bēgļu krīzi, ES pieņēma divus ārkārtas lēmumus par tūkstošiem bēgļu pārvietošanu. 160 000 patvēruma meklētāju līdz 2017.gada septembrim bija paredzēts pārvietot no Itālijas un Grieķijas uz citām valstīm, kur tiktu izskatīti viņu patvēruma pieprasījumi.

Tikmēr EK otrdien paziņoja, ka Polijai un Ungārijai ir laiks līdz jūnijam, lai sāktu uzņemt savu daļu patvēruma meklētāju no Itālijas un Grieķijas, pretējā gadījumā tām var tikt piemērotas sankcijas.