Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Zināms Kanādas vadītā NATO bataljona sastāvs, kurš bāzēsies Latvijā

© Gatis Dieziņš (Jaunsardzes un informācijas centrs)

Beidzot publiski atklāts Kanādas vadītās daudznacionālās bataljona lieluma kaujas grupas sastāvs - Latvijā bāzēsies sabiedroto tanki, bruņumašīnas un dažādu jomu karavīri.

Kanādas bruņotie spēki NATO paplašinātās klātbūtnes ietvaros nosūtīs uz Latviju 450 Sauszemes spēku karavīrus no mehanizētā kājnieku bataljona un bruņumašīnas, izlūkvadu un atbalsta elementus, liecina informācija Aizsardzības ministrijas izveidotajā portālā "Sargs.lv".

Albānija uz Latviju nosūtīs 18 kaujas jeb nesprāgušās munīcijas neitralizēšanas inženierus. Itālija uz Latviju nosūtīs mehanizēto kājnieku rotu ar bruņumašīnām 160 karavīru sastāvā. Polija uz Latviju nosūtīs vienu tanku rotu ar atbalsta elementiem 160 karavīru sastāvā.

Ekrānšāviņš no video

Savukārt Slovēnija nosūtīs 50 karavīrus no Aizsardzības pret masveida iznīcināšanas ieročiem vada ar atbalsta elementiem.

Spānija uz Latviju nosūtīs 300 karavīrus no mehanizētās kājnieku rotas, bruņumašīnas, tankus, kaujas inženierus un atbalsta elementus.

Jau ziņots, ka kaujas grupa pilnībā plāno ierasties Latvijā līdz jūnijam. Maija sākumā Latvijā nogādāta jau pirmā Kanādas bruņoto spēku tehnika un ekipējums.

Kanādas bruņoto spēku Eiropas Apvienotās kaujas grupas komandieris pulkvedis Džošs Majors uzsvēris, ka īsā laikā ir paveikts liels darbs. "Latvijas un Kanādas karavīri cieši sadarbojas, lai nodrošinātu, ka Ādažu bāze būs gatava uzņemt Kanādas vadītājas kaujas grupas 1200 karavīrus," sacīja Majors.

2016.gada 8.jūlijā NATO samitā Varšavā tika paziņots par daudznacionālu bataljona lieluma kaujas grupu izveidi un izvietošanu Baltijas valstīs un Polijā, kā arī Kanādas lēmumu uzņemties šīs kaujas grupas vadību Latvijā. Kanāda vadīs daudznacionālo kaujas grupu, ko veidos karavīri no Albānijas, Itālijas, Polijas, Slovēnijas un Spānijas.

Daudznacionālā kaujas grupa trenēsies kopā ar Latvijas Nacionālo bruņoto spēku karavīriem, lai uzlabotu savas spējas un gatavību, paužot uz aizsardzību vērstu un samērīgu atbildi reģionālajā drošības situācijā.