Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Šodien iestādīti 2305 pērn, lietojot eParakstu, saudzētie koki

Attēlam ir ilustratīva nozīme © Vladislavs Poroškins/ f64 photo agency

Šodien eParaksta komanda kopā ar 2016.gada aktīvākajiem eParaksta lietotājiem Latvijas Valsts mežā iestādīja 2305 jaunus kociņus. Aptuveni šāds koku skaits 2016. gadā saudzēts, nedrukājot un nepavairojot papīra formāta dokumentus, bet parakstot tos elektroniski, izmantojot eParakstu, ko izsniedz VAS Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs (turpmāk – LVRTC). Jaunie kociņi iestādīti Latvijas Valsts mežā Silvas novadā.

LVRTC eParaksta komanda jau piekto pavasari stāda kociņus, bet pērn un šogad eParaksta komandai pievienojās arī aktīvākie eParaksta lietotāji - iestādes un organizācijas, kas visaktīvāk ikdienas darbā un oficiālajā saziņā izmanto eParakstu.

“Kopš eParaksta ieviešanas Latvijā tas izmantots jau vairāk nekā 16 miljonus reižu. Esam saudzējuši vairāk nekā 9000 kokus. Ikdienā pārdesmit lapu ietaupījums var šķist niecīgs, tomēr, vērtējot ilgtermiņā, šis gan simboliski gan tiešā nozīmē saudzētais un iestādītais mežs iezīmē domāšanas veidu un attīstības ceļu, ko ar eParakstu un citiem videi draudzīgiem rīkiem iet gan komersanti, gan valsts pārvalde,” sveicot koku stādīšanas piedzīvojuma dalībniekus uzsvēra LVRTC valdes priekšsēdētājs Jānis Bokta.

Vladislavs Poroškins/ f64 photo agency

Koku stādīšanā šogad piedalījās LR Uzņēmu reģistra (UR), Valsts ieņēmu dienesta (VID), Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM), kā arī Zaļu valsts aģentūras, Maksātnespējas administrācijas, Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA), Baltijas apdrošināšanas nama un Swedbank pārstāvji. Tāpat kā gadu iepriekš, arī pērn tieši VID bija valstī aktīvākais eParaksta lietotājs, saudzējot 279 kokus.

Vislielāko pienesumu koku saudzēšanai pēdējo piecu gadu laikā nodrošinājuši LVRTC eParaksta viedkartes lietotāji - komersanti, valsts un pašvaldību iestādes. Lietojot eParakstu viedkartē pērn saudzēti 926 koki, izmantojot virtuālo eParakstu - 463 koki, bet eParakstoties ar eID karti - 304 koki.

Šī gada pirmajos četros mēnešos eParaksta lietotāji saudzējuši jau 983 kokus, kas ir par divsimt kokiem vairāk nekā pērnā gada pirmajā ceturksnī. Ikviens interesents var sekot līdzi saudzēto koku skaitam portālā www.eParaksts.lv, kur šī informācija tiek atjaunota reizi piecās minūtēs.

“2016.gada pozitīvā tendence, ko redzam arī 2017.gadā, ir informācijas sistēmu izstrādātāju arvien pieaugošā iniciatīva piedāvāt saviem klientiem risinājumus, kuros lietotājiem ērti un funkcionāli iestrādāti eParakstīšanas rīki. Tieši šādi risinājumi nodrošina gala lietotāju ieinteresētību ar vien biežāk un aktīvāk izmantot eParakstu un integrēt tā izmantošanu pēc iespējas vairāk biznesa procesos,” norāda LVRTC Mārketinga daļas vadītāja Vineta Sprugaine.