Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Notiks pirmā jaunās Dziesmu un deju svētku padomes sēde

© Ģirts Ozols/ f64 photo agency

Latvijas Nacionālajā kultūras centrā šodien plkst.15.30 notiks jaunievēlētās Dziesmu un deju svētku padomes pirmā sēde, informēja XXVI Vispārējo latviešu Dziesmu un XVI Deju svētku sabiedrisko attiecību vadītāja Inga Vasiļjeva.

Viņa sacīja, ka darba kārtībā ir paredzēts ievēlēt jaunās padomes priekšsēdētāju un tā vietnieku, uzklausīt ziņojumus par Mežaparka Lielās estrādes būvniecības procesu un Daugavas stadiona atjaunošanas gaitu, kā arī iepazīties ar Dziesmu un deju svētku tradīcijas saglabāšanas un attīstības plāna 2016.-2018.gadam uzdevumu izpildi 2016.gadā. Tāpat sēdē tiks apstiprināti Dziesmu un deju svētku jaunie biļešu politikas pamatprincipi.

Par Mežaparka Lielās estrādes un Daugavas stadiona būvniecības procesiem aicināti ziņot Rīgas domes Īpašumu departamenta direktors Oļegs Burovs un "Kultūras un sporta centrs "Daugavas Stadions"" valdes loceklis Elmārs Martinsons.

Latvijas Nacionālā kultūras centra (LNKC) direktore Signe Pujāte informēs par 2016.gadā īstenoto Latvijas nemateriālā kultūras mantojuma, tai skaitā dziesmu un deju svētku tradīcijas saglabāšanu un attīstību. Viņa arī stāstīs par izstrādātajiem normatīvajiem aktiem Nemateriālā kultūras mantojuma saglabāšanai un kopienu aktīvai iesaistei Nemateriālā kultūras mantojuma tālāknodošanā. Tāpat Pujāte runās par valsts simtgadei veltīto Dziesmu un deju svētku sagatavošanu, tostarp arī par īstenotajiem starpsvētku pasākumiem.

Ģirts Ozoliņš/ f64 photo agency

Pujāte iepazīstinās ar Dziesmu un deju svētku koprepertuāra apguves rezultātiem, to kvalitatīvajiem un kvantitatīvajiem rādītājiem.

Kā ziņots, ielūgumu skaits uz gaidāmajiem svētkiem nepārsniegs 2% no kopējā biļešu skaita, attiecīgi būtiski palielināsies brīvajā tirdzniecībā pieejamo biļešu skaits. Nākamajos svētkos biļešu cenas plānotas no 2 līdz 65 eiro.

Tāpat ziņots, ka skatītāju vietas Daugavas stadionā pēc rekonstrukcijas palielināsies no 5000 līdz 10 000, savukārt Mežaparka Lielajā estrādē plānotais vietu skaits varētu palielināties par 36% - no 22 000 iepriekš līdz 30 000 pēc rekonstrukcijas pirmās kārtas.

Jauno padomi veido kultūras ministre Dace Melbārde (VL-TB/LNNK), izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis (V), finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS), Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas pārstāve, deputāte Inguna Rībena (VL-TB/LNNK), Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (S), Latvijas Pašvaldību savienības priekšsēdis Andris Jaunsleinis, Valsts prezidenta kancelejas vadītāja vietniece Egita Kazeka, un Apvienoto Nāciju Izglītības, zinātnes un kultūras organizācijas Latvijas Nacionālās komisijas ģenerālsekretāre Baiba Moļņika. Tāpat padomes sastāvā konkursa kārtībā izvēlēti Dziesmu un deju svētku procesā iesaistīto nozaru eksperti, kā arī nevalstisko organizāciju un kultūras centru virzītie pretendenti - koru mūzikas pārstāvji Kaspars Ādamsons un Romāns Vanags, deju nozares pārstāves Indra Ozoliņa un Zanda Mūrniece, pūtēju orķestru nozares pārstāvis Guntis Kumačevs, tautas lietišķās mākslas nozares pārstāve Baiba Vaivare, tautas mūzikas nozares pārstāve Kristīne Ojala, tradicionālās kultūras nozares pārstāve Dina Liepa, profesionālās mūzikas pārstāve Selga Mence, pašvaldību kultūras centru pārstāve Dace Jurka un nevalstisko organizāciju pārstāve Mārīte Puriņa.

Dziesmu un deju svētku padomes sastāvu un tās priekšsēdētāju saskaņā ar Dziesmu un deju svētku likumu apstiprina uz pieciem gadiem, tās locekļi padomē darbojas bez atlīdzības. Padome ir konsultatīva institūcija, kuras darbības mērķis ir sekmēt Dziesmu un deju svētku procesa ilgtspēju un tradīcijas tālāknodošanu. Padomes uzdevumi ir noteikti Dziesmu un deju svētku likumā, tās darbību koordinē LNKC.