Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

No 2020.gada Latvijā darbosies jauns Fizisko personu reģistrs

Attēlam ir ilustratīva nozīme © Lauris Aizupietis/ f64 photo agency

No 2020.gada Latvijā darbosies Fizisko personu reģistrs, kas aizstās pašreizējo Iedzīvotāju reģistru, paredz Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijā šodien konceptuāli atbalstītais likumprojekts, informēja parlamenta Preses dienestā.

Jaunais reģistrs taps uz pašreizējā reģistra bāzes, un tajā būs plašāks ierakstāmo subjektu loks.

Fizisko personu reģistrs tiks veidots, papildinot esošā Iedzīvotāju reģistra informācijas sistēmu, šodien komisijas deputātus informēja Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) pārstāvji. Jaunajā reģistrā tiks iekļauti arī ārvalstnieki, kuri Latvijā, piemēram, iegādājas nekustamos īpašumus vai pērk uzņēmumus. Patlaban ir apgrūtināta valsts reģistru savietošana un ārzemnieku identitātes pārbaude, kā arī ierobežotas iespējas Latvijā ārzemniekiem iegūt elektronisko parakstu un sazināties ar valsts iestādēm elektroniski.

Reģistrā iekļaus un aktualizēs ziņas ne tikai par Latvijas pilsoņiem un nepilsoņiem, kā tas ir bijis līdz šim, bet arī par ārzemniekiem, tostarp tiem, kuriem ir tiesiska saikne ar Latviju, uz kuras pamata veidojas vai ir izveidojušās savstarpējas tiesības un pienākumi nekustamā īpašuma, komercdarbības, veselības, nodokļu, pabalstu, patvēruma un izglītības jomā.

Tāpat reģistrā iekļaus informāciju par tādu ārvalstnieku, kurš vēlēsies saņemt Latvijas personas apliecību, lai veicinātu ekonomikas, zinātnes, izglītības vai kultūras sakaru attīstību, vai arī kurš vēlēsies saņemt valsts pārvaldes pakalpojumus elektroniski, izmantojot Eiropas Savienības dalībvalsts, Eiropas Ekonomikas zonas valsts vai Šveices Konfederācijas izsniegto elektroniskās identifikācijas līdzekli.

PMLP kā reģistra turētājs deleģēs tiesības iekļaut reģistrā ziņas pašvaldībām, Uzņēmumu reģistram, Valsts ieņēmumu dienestam, rajona (pilsētas) tiesas zemesgrāmatu nodaļai, Valsts robežsardzei, Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrai, Nacionālajam veselības dienestam un zvērinātiem notāriem, paredz likumprojekts.

Tāpat jaunais likumprojekts paredz pārņemt daudzas esošās Iedzīvotāju reģistra likuma normas, tostarp to, ka personas kodu turpmāk veidos no vienpadsmit cipariem, nodrošinot personas kodu neatkārtošanos. Jaunā personas kodu kārtība stāsies spēkā šī gada 1.jūlijā.

Jaunā likuma mērķis ir noteikt, kā Latvijā darbojas vienota fizisko personu uzskaites sistēma un kā PMLP tiek sniegtas reģistrā iekļaujamās ziņas, kā arī lietota reģistrā esošā informācija.

Līdz ar konceptuāli atbalstīto Fizisko personu reģistra likumprojektu deputāti šodien pirmajā lasījumā atbalstīja grozījumus Iedzīvotāju reģistra likumā. Tie cita starpā paredz reģistrā arī iekļaut personas oficiālo e-pasta adresi.