Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā

"Pieci.lv" jāizstrādā priekšlikums latviešu mūzikas īpatsvara palielināšanai

© Vladislavs Poroškins/ f64 photo agency

Latvijas Radio 5 ("Pieci.lv") programmas satura veidotājiem būs jāizstrādā priekšlikumi, kā palielināt radiostacijā atskaņotās latviešu mūzikas īpatsvaru, pastāstīja Latvijas Radio (LR) valdes locekle Sigita Roķe.

Šodien Roķe tikās ar "Pieci.lv" programmas veidotājiem, lai pārrunātu to, kāds turpmāk varētu būt "Pieci.lv" mūzikas formāts, iesaistot "Pieci.lv" radošo komandu - mūzikas redaktorus, kuri ikdienā strādā ar auditoriju, kas saprot tās vēlmes.

Roķe sacīja, ka tikšanās laikā tika pārrunāts Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) ierosinājums pārveidot "Pieci.lv" par latviešu mūzikai veltītu kanālu. Tāpat tās laikā LR valdes locekle vienojās ar radio programmas satura veidotājiem, ka viņi izstrādās priekšlikumu kā "Pieci.lv" ēterā palielināt atskaņotās latviešu mūzikas īpatsvaru.

Taujāta, kāda varētu būt radiostacijas atskaņotās latviešu un ārzemju mūzikas savstarpējā attiecība, LR valdes locekle norādīja, ka "Pieci.lv" satura veidotāju pārziņā ir veidot aplēses, cik liels būs atskaņotās latviešu un ārzemju mūzikas īpatsvars.

Egons Ansbergs/ f64 photo agency

Savukārt vaicāta, kā viņa vērtē izteikumus, ka Latvijā netiek saražots pietiekami daudz populārās mūzikas satura, lai ar to varētu nodrošināt pilnvērtīgu "Pieci.lv" programmu, Roķe norādīja, ka viņa nav spējīga novērtēt, cik daudz un kāda mūzika tiek Latvijā veidota, tādēļ tas ir radiostacijas mūzikas redaktoru uzdevums to izvērtēt.

Lūgta komentēt, kā satura izmaiņas ietekmēs "Pieci.lv" konkurētspēju citu radiostaciju vidū, LR valdes locekle skaidroja, ka LR kā sabiedriskajam medijam par vienu no mērķiem nav izvirzīta spēja konkurēt ar komerciālajiem medijiem. "Mēs raugāmies uz savu auditoriju un auditorijas sasniedzamību. Mēs neuzskatām, ka mūsu uzdevums ir konkurēt ar komercradio," sacīja Roķe.

Savukārt "Pieci.lv" satura galvenā redaktore Anna Platpīre aģentūrai LETA atteicās komentēt tikšanās laikā pārrunāto starp radio programmas veidotājiem un LR valdes locekli, norādot, ka pašlaik nevar par to runāt.

Roķe šorīt intervijā LR sacīja, ka netiks pieļauts, ka radiostacija "Pieci.lv" tiek iznīcināta.

"Nevienu brīdi mēs nepieļausim, ka "Pieci.lv" tiek iznīcināts," teica Roķe, atzīmējot, ka "Pieci.lv" ir atradis ceļu, kā runāt ar jauniešiem, tostarp īpaši veiksmīgi tas notiek digitālajā vidē.

Viņa arī atzīmēja, ka ir ļoti rūpīgi jādomā, kāds turpmāk "Pieci.lv" būs procentuālais sadalījums starp latviešu un ārvalstu mūziku, lai "Pieci.lv" spētu realizēt sabiedriskā medija mērķus, kā arī varētu palielināt auditoriju.

Aģentūra LETA jau vēstīja, ka izskanējis priekšlikums "Pieci.lv" programmā iekļaut tikai latviešu mūziku. Ceturtdien, 11.maijā, NEPLP loceklis Ivars Āboliņš žurnālistiem paziņoja, ka Roķe piedāvājusi mainīt radiostacijas "Pieci.lv" un LR3 "Klasika" programmu konceptus.

Viņš norādīja, ka Roķe padomei iesniegusi kopumā četrus Latvijas Radio turpmākās attīstības redzējuma variantus, tostarp viens no priekšlikumiem ir pozicionēt LR3 programmu "Klasika" kā kultūrai veltītu radio kanālu, savukārt "Pieci.lv" padarīt par Latvijas populārās mūzikas kanālu. "Šis kanāls ir jādefinē kā latviešu mūzikas kanāls. Tādējādi mēs gan aizsargāsim, gan saglabāsim, gan stiprināsim latviešu valodu, gan latviešu kultūras vērtības. Turklāt mēs radīsim ļoti spēcīgu un ļoti labu Latvijas mūzikas kanālu," pauda NEPLP pārstāvis.

Pēc paziņojuma par "Pieci.lv" programmas konceptuālo maiņu vairāki sociālā tīkla "Twitter" lietotāji pauda neizpratni par šādu lēmumu. Daļa apšaubīja, ka ir pietiekami daudz jauniešus saistoša latviešu mūzikas satura, lai spētu nodrošināt pilnvērtīgu "Pieci.lv" programmu, kā arī norādīja, ka lēmums iespējams pieņemts par labu tādiem komercradio kā "European Hit Radio", samazinot "Pieci.lv" konkurētspēju. Turpretī citi prātoja, kādēļ latviešu mūzikas popularizēšanas mērķim netiek pielāgots LR2 programmas saturs.